El Sant Jordi 2021 ha arribat abans a Barcelona. Aquest any, entre les mesures per esponjar les compres de llibres i roses aprovades pel Procicat hi ha la de poder muntar parades fora, davant dels establiments, des de dos dies abans de la tradicional diada. Per això, llibreters i floristes treuen des d’aquest dimecres les taules al carrer i les podran mantenir fins al 23 d’abril. La pluja, però, ha deslluït una mica aquest primer dia i la majoria de comerços encara no han muntat les parades.

Entre els qui per ara no han posat parada al carrer hi ha la Nollegiu de Poblenou i la del Clot, que a primera hora del matí ha decidit posposar el muntatge de les taules pel mal temps. També han desistit de fer-ho altres llibreries de la ciutat.

En canvi, la pluja no ha aixafat la guitarra a La Impossible que ja ha començat a vendre llibres al carrer amb un balanç molt positiu. “Per nosaltres és un encert poder estar tres dies al carrer, de muntar parada i que ens hagin facilitat estar davant de la llibreria”, explica l’Olga Federico, llibretera. De fet, aquí han desplegat una carpa per protegir els llibres de la pluja.

Des de fa dies que les llibreries ja noten un augment de vendes i són molts els ciutadans que avancen les compres de llibres de Sant Jordi per evitar aglomeracions. “D’aquesta manera també puc mirar i remenar tranquil·la“, explica la Glòria, una veïna de l’Eixample que ha anat a La Impossible per enllestir els regals de Sant Jordi.

Un Sant Jordi de carrer

A banda, aquest divendres llibreters i floristes es repartiran en recintes a l’aire lliure, perimetrats i amb controls d’accés. Només amb professionals del ram (no entitats o associacions).

En total seran 11 espais amb “petites fires” de Sant Jordi entre les 9 i les 20 h, per respectar el toc de queda. Els espais estan ubicats a la plaça Reial; en quatre trams del passeig de Gràcia (entre ronda Sant Pere i Aragó); al passeig de Lluís Companys; als Jardinets de Gràcia; a la plaça de la Vila (Gràcia); als Jardins de Centelles (darrere del Palau Macaya); a la plaça de la Universitat; a la plaça d’Orfila; a l’interior d’illa al carrer de Pallars, Llacuna i Pujades, a la plaça de Sarrià i plaça de Valdivia (les Corts).

Punts de venda davant els locals

Els dies 21 i 22 d’abril, tal com s’ha acordat amb el Procicat, les llibreries i les floristeries poden vendre també al carrer davant mateix del local o fins a 100 metres de distància de l’establiment. Aquestes parades no poden superar els 15 metres. També es poden comprar llibres a l’interior dels comerços, però amb un aforament màxim del 30 %.

Aquest any no es faran esmorzars d’escriptors o trobades multitudinàries amb els autors, com és tradició. Tanmateix, els escriptors podran fer la tradicional signatura de llibres, amb restriccions. Hi ha 31 espais de signatures a l’exterior de les llibreries i també es poden demanar firmes per “encàrrec” a les mateixes llibreries.

Un Sant Jordi molt estudiat

El Gremi d’Editors, en col·laboració amb la Generalitat, va publicar finals de març la descripció de les mesures i protocols recomanats per a la diada. El Gremi de Llibreters també va pronosticar a principis de març que el 23 d’abril hi hauria Sant Jordi, i va elaborar un primer plec de mesures per poder gaudir amb seguretat d’aquesta data tan significativa.

Torna el devorallibres de betevé

Recordeu que fins al 23 d’abril, diada de Sant Jordi, també podeu entrar al web de betevé per participar i guanyar premis culturals des de casa amb el joc de la Barcelona literària.