‘La família Barris’ us proposa un recorregut per indrets desconeguts de Barcelona amb Joan de Déu Prats, autor de ‘100 indrets insòlits de Barcelona’. Un llibre que ens mostra on estan enterrats els soldats que van anar a la guerra de Cuba o la Ramona Llimargas, la monja que era vident de Franco i tenia el do de la ubiqüitat. També trobarem en aquesta lectura l‘església on sant Josep Oriol feia de metge sanador al segle XVIII.

Una ruta per sis indrets de la ciutat com la Casa dels Cargols, les casetes blanques, els magatzems El Indio, la botiga de parallamps Torrente, el Gimnàs Solé o la Casa Taller de Marionetes de Pepe Otal.

1. Indret insòlit: la Casa dels Cargols

Al carrer de Tamarit amb Entença trobem la Casa dels Cargols construïda a finals del segle XIX per Carles Negre i Bosch. Un edifici carregat de cargols a la façana modernista, un simbolisme que prové d’una llegenda lligada a uns masovers que vivien aquí i que venien al Mercat de Sant Antoni cargols, espàrrecs i que un dia van trobar en una cova de Montjuïc monedes d’or que els va canviar la vida. Segons la llegenda, van decidir dedicar la construcció a aquest animal que tanta sort els va dur.

indret insolit cargols
La façana de la Casa dels Cargols té desenes d’ornaments dedicats a aquest animal

2. Indret insòlit: les casetes blanques

En un edifici privat situat al número 29 del carrer de Rocafort trobem un interior d’illa format per casetes que es van construir al 1924, destinades als obrers que treballaven a les obres de l‘Exposició del 1929. Unes casetes de 35 metres quadrats, conegudes amb el nom de les casetes blanques perquè, ni el passatge ni el carreró tenen nom. Un salt en el temps per descobrir com vivia la gent més humil als anys 20.

indrets insolits rocafort
Les casetes blanques del carrer de Rocafort

3. Indret insòlit: Gimnàs Solé

Al Raval, al carrer de Montjuïc del Carme, hi ha l’espai on es va fundar el Futbol Club Barcelona. El Gimnàs Solé va ser l’escenari d’una reunió el 29 de novembre del 1899, en què bona part dels assistents eren ciutadans estrangers, com Joan Gamper, perquè el futbol encara no tenia gaire tradició a casa nostra.

100 lindrets insolits barsa
Una placa que recorda el gimnàs on es va fundar el Barça

4. Indret insòlit: magatzems El Indio

Al número 24 del carrer del Carme trobem la façana d’estil modernista que va ser una botiga de teles, els magatzems El Indio. Un establiment que va obrir el 1870 i al desembre del 2014 va tancar per sempre. Un comerç fundat per un indià, el senyor Mitjà, que al 1922 va encarregar aquesta façana, una de les més grans de Barcelona en aquella època.

injdret insolit el indio
Un restaurador barceloní va comprar el local el 2015 per obrir un restaurant, que no ha tirat endavant

5. Indret insòlit: Parallamps Torrente

Al carrer del Marquès de Barberà, 21, trobem la botiga de parallamps més antiga del món i una de les façanes amb reclam publicitari més curioses de la ciutat. Parallamps Torrente, amb 160 anys d’història, encara continua oberta gràcies a la cinquena generació de la família al capdavant, liderada per Carles Torrente. Una curiositat, el canvi climàtic ha produït més tempestes elèctriques i, per tant, ha augmentat la venda d’aquests productes.

indrets insolits parallamps torrente
Els propietaris han restaura tot el mobiliari i estris per conservar-ne l’aspecte original

6. Indret insòlit: taller de marionetes de Pepe Otal

La Casa Taller de Marionetes de Pepe Otal, situada al carrer de Guàrdia, 11, és un altre dels indrets insòlits de Barcelona. Un espai bohemi poc conegut on es dona vida a objectes inanimats. Una estètica que recorda un cabaret berlinès que va crear Pepe Otal, un titellaire d’Albacete que va venir a estudiar a l’Institut del Teatre. Un taller obert a tots els aficionats a les titelles i marionetes.

indrets insòlits pepe otal
Abans de taller, aquest espai havia estat un bar i fins i tot un prostíbul
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a