Al carrer de Llull número 48, en un dels extrems del barri de la Vila Olímpica, hi ha l’únic espai de cotreball dedicat a dissenyadors i marques del sector de la moda: és Moda22 i fa sis anys que el va crear Roset, una empresa familiar que fa 50 anys que és en el sector del tèxtil.

Lorena Roset, cap de producció i tercera generació de Roset, explica que van decidir-se a fer aquesta acció pionera a Barcelona perquè es van adonar  hi havia molta gent amb moltes ganes de començar projectes tèxtils propis, però no tenien ni els mitjans per fer-ho ni el coneixement, o potser tenien molts dubtes sobre com desenvolupar els seus projectes.

”Vam pensar : Per què no agafem tot aquest coneixement que tenim i aquesta experiència i els fem servir per ajudar-los?”

I així és com van crear aquest “cowork” únic a la ciutat. La dissenyadora Aleksandra Budnik fa quatre anys que és cotreballadora de Moda22. i valora molt el fet de “tenir el suport de persones que no són competència teva”.

A més de llogar-los un espai on poder crear, l’equip de Roset ajuda els cotreballadors en aspectes de producció i els assessora al llarg de tot el procés creatiu i de confecció.

Aleksandra Budnik, una de les dissenyadores que comparteixen espai destaca el suport des del patronatge fins al màrqueting. Ella fa quatre anys que hi és, es dedica a la moda nupcial i de festa, i valora molt del “cowork”

” Podem compartir coses, tenir el suport de persones que no són competència teva però que són al teu costat pel que es pugui necessitar”.

Kena Alberi, fundadora de la marca Miss Lio, encara inèdita i que sortirà al mercat aquesta temporada primavera-estiu, assegura que:

“Això és una carrera d’obstacles”

Com Budnik, Alberi fa peces “made in” Vila Olímpica i, en el seu cas, a més a més sostenibles i de llarga durada amb un sistema de peces bàsiques a les quals es poden anar afegint annexes per adaptar-les a cada ocasió i moment de l’any.

Una maquinària singular

La neta del fundador de Roset Alta Confecció, Lorena Roset, rememora els millors i pitjors moments del mig segle que té l’empresa familiar:

“En 50 anys hem vist els anys daurats del tèxtil a Barcelona i Catalunya i també hem vist com de mica en mica el sector s’ha anat apagant.”

Sobre l’auge de la moda ràpida, Roset reconeix que ha afectat a tots els que es dediquen al sector de la moda .

  “ Ha desprestigiat molt la feina que hi ha al darrere, perquè té uns preus molt baixos. Quan vols fer una cosa ben feta, té un preu”

De fet, a Roset tenen una maquinària que ja és molt singular, única: tenen una màquina per estirar els teixits que ja poques empreses fan servir i una màquina de sistema de tall robotitzat que ja és única a la ciutat de Barcelona perquè les empreses homòlogues a Roset també la tenien o bé han plegat, o bé han deslocalitzat la producció a favor de països.