(ACN) La guia adreçada a les empreses amb directrius i recomanacions per prevenir i gestionar el contagi de coronavirus que ha publicat el Ministeri de Treball ha encès els ànims en les patronals. Una de les recomanacions que fa és que hauran d’aturar l’activitat si hi ha un risc greu i imminent de contagi. La CEOE i CEPYME han qualificat d’“error greu” la difusió d’aquest text, perquè consideren que “genera alerta i confusió” perquè, diuen, no es correspon amb la valoració de risc del Ministeri de Sanitat.

No s’ha tingut en compte els “interlocutors socials”

Des de la patronal critiquen que “no s’ha comptat” ni amb les empreses ni amb els sindicats per elaborar de la guia. Això consideren que ha contribuït a generar “més incertesa” i que el document de Treball no aporta cap novetat per garantir la salut dels treballadors ni per minimitzar l’impacte a l’activitat econòmica.

La CEOE  i CEPYME consideren que Treball no ha previst la protecció “necessària” a les empreses “en un moment transcendent”. Opinen que la guia tampoc no dona resposta als supòsits de caiguda sobtada de l’activitat o manca de subministraments que ja estan afectant diversos sectors. Per això, demanen que s’apliquin mesures excepcionals per protegir les empreses.

PIMEC relativitza la polèmica

En canvi, des de PIMEC, que representa la petita i mitjana empresa catalana, no ho veuen igual i consideren que la guia dona recomanacions de sentit comú que les empreses ja estan aplicant als centres de treball. En aquest sentit, opinen que s’ha creat “una alarma innecessària” i que la preocupació per la paralització de l’activitat és ara mateix anar un pas més enllà. La responsable del Departament Jurídic de PIMEC, Estrella Rincón, apunta que el punt més polèmic de la guia no deixa de ser el que marca la Llei de Protecció Civil.

Sanitat dona per finalitzada la polèmica

En roda de premsa aquest mateix dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat per bones les explicacions de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que en la mateixa línia que la patronal catalana ha definit la guia com un recull de la legislació vigent i que, per tant, no s’ha de generar més polèmica. Illa ha insistit a assenyalar que els únics responsables d’anar indicant l’alerta sanitària corresponent, que ara mateix se situa en el grau de contenció, és el seu ministeri.