El Guillem Clua és un barceloní que va començar la seva carrera com a periodista però que, amb el temps, va canviar els marges de la realitat per la llibertat de la ficció. Format a Londres i a Barcelona, el Guillem va debutar amb el seu retrat d’una colla d’‘Invisibles’, abans de posar-nos la pell, i la consciència, en flames, o parlar-nos de la plaga del segle XX des de la localitat de ‘Marburg’, a Alemanya. Però el Guillem també té un talent natural per a la comèdia i és capaç, quan vol, de dibuixar-nos un ‘Smiley’ a la cara, o enumerar a ritme de cançons ’73 raons per deixar-te’. Ara, aquest dramaturg i guionista traduït a una desena de llengües, després de recórrer tot Europa amb els seus textos, torna al TNC per reclamar ‘Justícia’. I nosaltres ho aprofitem perquè vingui a l”Àrtic‘, on era de justícia convidar-lo.

La justícia de Guillem Clua

La Sala Gran del TNC acull el nou espectacle de Guillem Clua, que debuta, així, a la joia de la corona del Teatre Nacional de Catalunya. A ‘Justícia’, Samuel Gallart és un jutge i diputat de la dreta catalanista que repassa la seva vida i treu a la llum els moments que el podrien haver definit com a home bo i en què, sempre, es va acovardir i va triar l’opció més fàcil. Així, Clua retrata una societat que s’interroga sobre la seva identitat i que constata que, en el fons, està construïda sobre mentides i enganys.

“Hi havia un tuit, el dia de l’estrena, el primer que vaig veure, que deia: ‘Que important és que se senti el nom de Jordi Pujol i Soley a la Sala Gran del Teatre Nacional’. I jo crec que és veritat”

Amb el seu nou text, Clua planteja un fresc coral que repassa alguns dels fets més importants de la Catalunya del segle XX. Una Catalunya on, per cert, feia quatre anys que Clua no estrenava. Ocupat cada cop més a escriure per a altres teatres europeus, el dramaturg barceloní porta uns anys vivint a Madrid, on ha constatat que la salut teatral de la ciutat supera de llarg la de casa nostra, en matèria d’ajudes públiques i de capacitat d’innovació dels grans teatres.

“El desequilibri constant crònic que teníem a Barcelona ara crec que està anant a pitjor. I a Madrid està passant exactament el contrari: estan obrint moltes sales. Crec que en aquest sentit ens estan passant bastant la mà per la cara”

Somriure als 40

El 2012, Guillem Clua va estrenar ‘Smiley’, la comèdia sobre dos homes gais que tenien una cita. Aquest text, que protagonitzaven Ramon Pujol i Albert Triola, va ser un èxit que va acabar de situar el dramaturg a l’escena estatal. Ara, Clua treballa en la continuació d’aquest espectacle, que comptarà amb els mateixos actors i ubicarà la història amb els protagonistes havent fet ja els 40 anys. L’espectacle es podrà veure al Club Capitol i serà dels darrers que es representaran a la sala de la Rambla abans que tanqui les portes perquè no pot assumir l’augment del lloguer.