Aquest dimecres s’ha inaugurat la sisena edició de la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA) a les Drassanes Reials de Barcelona. Es tracta d’un saló de referència per als col·leccionistes i amants de l’art. Hi ha dibuixos, quadres, llibres, escultures i tota mena d’objectes: mobles, material nàutic, joies… Tots tenen en comú la gran qualitat artística.

Una de les novetats de la fira d’aquest any és la col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, de manera que la compra d’una entrada a un dels dos recintes permetrà accedir a l’altre. A més de la mostra d’obres artístiques, FAMA també ha programat activitats complementàries, com una presentació el 5 de març del llibre ‘El moble popular a Catalunya’.

A la recerca de l’excel·lència

Els organitzadors de la fira han optat per un model de petit format. Han restringit la participació en 24 expositors de galeristes i antiquaris. I han triat els membres que hi participaven per l’excel·lència i la qualitat de les seves peces. Per això, les obres que s’hi troben són d’alt valor.

Algunes deuen la seva vàlua a l’autor. Entre els noms més destacats d’aquesta edició hi ha Fernando Botero, Joan Miró, Pablo Picasso, Marià Fortuny, Jaume Plensa, Manolo Valdés, Juan Gris i Santiago Rusiñol, entre molts d’altres. Altres obres tenen valor històric, algunes amb més de 5.000 anys. D’altres, són úniques per la seva raresa, com un exemplar de Constitució catalana de l’any 1702, o bé per la seva exquisidesa, com joies esculpides.

Per tot plegat, no és senzill formar part dels expositors. L’organització posa un llistó molt alt i comprova l’adequació de totes les peces que s’hi posen a la venda. Fins i tot demana la retirada d’aquelles que no encaixen amb els estàndards de la fira. També s’hi fan correccions a proposta d’un comitè d’experts que corrobora la informació de cadascuna de les obres.

La Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona té com a objectiu dinamitzar el mercat de l’art i les antiguitats. També vol divulgar la riquesa del patrimoni cultural de Catalunya. FAMA es podrà visitar fins diumenge, 8 de març.