Aquest any es commemoren els 25 anys de la mort de l’humorista gràfic Jaume Perich. A El Born Centre de Cultura i Memòria es podrà veure fins al 10 de gener del 2021 l’exposició “Perich (1941-1995) Humor amb ulls de gat”. És una oportunitat de veure els famosos aforismes àcids i mordaços marca de la casa que, 30 anys després de veure la llum, estan de plena actualitat.

Mao, el gat de Perich

Un dels “alter ego” més famosos de Perich, és el seu gat Mao, que va donar peu a la sèrie ‘Aforismos del gato pardo’. Amb frases curtes i ben esmolades, Perich esgarrapava a tort i a dret, ja sigui a polítics, religiosos, empresaris o a la societat catalana o barcelonina. Res no escapava a la seva mala llet. Part de la intenció de l’exposició, segons el ninotaire i comissari de l’exposició, Jaume Capdevila, Kap, és “reivindicar l’humor com a eina per incidir en la realitat, vol reflexionar sobre la llibertat d’expressió i fer-ho a través de l’ofici d’humorista.

Perich darrere les bambolines

La inauguració de l’exposició ha reunit el bo i millor de la professió dels humoristes gràfics, que no s’han volgut perdre l’homenatge a Perich, un mestre per a la majoria d’ells. En un format molt a l’estil dels humoristes d’abans, aplegats al voltant d’una bona taula i amb un esmorzar de forquilla, els seus companys i familiars han desglossat la figura del geni.

Tots coincideixen a apuntar que Perich era un veritable intel·lectual, un filòsof que a través dels seus aforisme aconseguia radiografiar els mals de la societat de finals del S. XX. També coincideixen a apuntar que era un home seriós, amb un punt de mala llet però amb un gran cor. Unes característiques que compartia amb un gran amic seu, Manolo Vázquez Montalbán, amb el qual i juntament amb Juan Marsé, van dirigir la revista satírica ‘Por favor’.

Aquí teniu una llista amb totes les activitats.