El Parc de la Ciutadella va ser projectat pel mestre d’obres Josep Fontseré. Fonserè va guanyar el concurs convocat per l’alcalde Rius i Taulet el 1871 amb el lema “Els jardins són a la ciutat el que els pulmons, al cos humà”. Havia de ser el primer pulmó verd de la ciutat de Barcelona i va acollir la celebració de l’Exposició Universal del 1888. La idea era fer del parc un espai que expliqués la història natural, la geologia i la botànica. Tot això, a partir de diverses instal·lacions: l’Umbracle, l’Hivernacle, el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons.

Avui, però, alguns dels edificis més emblemàtics del recinte estan pendents de rehabilitació i sense un ús concret. L’Ajuntament, però, té en marxa un pla director que ha de fer de la Ciutadella un nou parc per al segle XXI.

L’Hivernacle

L’Hivernacle de la Ciutadella va ser va ser projectat per Josep Fontserè, l’autor de totes les obres de l’Expo del 1888, encara que està signat per Josep Amargós i Samaranch. L’edifici va ser creat i dissenyat per albergar plantes tropicals i exòtiques a l’Exposició Universal del 1888, però durant l’exposició va ser utilitzat per fer-hi recepcions i festes.

L’edifici ha estat restaurat diverses vegades: l’any 1921, el 1930 i després de la Guerra Civil. A partir de l’any 1985, l’Ajuntament el va tornar a remodelar i el va obrir per fer-hi exposicions, concerts i altres usos. Fins a l’any 2006, l’Hivernacle va allotjar un restaurant.

L’any 2015, l’empresa Closa-Alegret es va fer càrrec de les obres de remodelació, però un any després, el 2016, aquesta empresa va fer fallida. Ara fa, doncs, uns quants anys que l’Hivernacle està en desús. Hi ha diversos plans per donar-hi un ús alternatiu, encara que està en un estat de conservació pitjor del que es creia. L’Ajuntament té un pla de contingència per acabar les obres de restauració però no queda clar quin serà l’ús futur de l’espai


El Museu Martorell

Francesc Martorell (1822-1878) va ser un important prohom de la Barcelona del segle XIX. Era inversor de borsa, antiquari, numismàtic, arqueòleg i col·leccionista. Va donar la seva col·lecció particular a la ciutat de Barcelona i va construir el primer museu públic de la ciutat, el Museu Martorell, obert el 1883. Aquest museu formava part d’un projecte per convertir la Ciutadella en un recinte científic. Tant l’Hivernacle, com l’Umbracle o el Museu Martorell, com altres instal·lacions, havien de posar l’arqueologia i les ciències naturals a l’abast de tots els barcelonins. Avui, el Museu Martorrell fa nou anys que està tancat, però en aquest cas, hi ha plans per donar-hi un ús. El primer pas és una licitació que l’empresa municipal BIM/SA ha fet per rehabilitar el museu. Tot hauria de começar per traslladar la col·lecció del museu al Castell dels Tres Dragons.

El Castell dels Tres Dragons

El Castell dels Tres Dragons, també situat al recinte de la Ciutadella, és obra de Domènech i Montaner. L’edifici va ser el restaurant de l’Exposició del 1888. Des del 2010, resta tancat al públic i una part de la seva col·lecció és al Museu Blau. Aquest edifici també està en procés de restauració i l’ús final que tindrà resta obert.

El trencaclosques urbanístic a l’entorn del parc

El destí del Parc de la Ciutadella, a més de tenir en compte els edificis històrics més emblemàtics, està lligat a altres edificacions de l’ entorn, com l’Estació de França o el Zoo.

L’Estació de França

L’Estació de França és l’element capdal per resoldre el trencaclosques urbanístic de la zona. Adif ja va desmantellar dues vies d’aquesta estació, però al Pla de Rodalies 2020-2030, no hi queden clares les intencions de l’empresa respecte a la instal·lació: si pensa convertir-la en una estació central de la ciutat o si la pensa desmantellar del tot.

Acompanyant l’estació hi ha la platja de vies de tren que en surt i que va pel passeig de Circunval·lació. Encara no se sap si Adif acabarà retirant aquestes vies i deixant el pas lliure cap al mar o no.

El Zoo

El mateix passa amb el zoològic, també a tocar de les vies i en un procés de reomodelació profund. El futur del Zoo està marcat per la iniciativa ciutadana Zoo21, basada en criteris ètics i sostenibles. Al pla estratègic està previst que l’Ajuntament destini 64,6 milions d’euros a les instal·lacions al llarg de 13 anys. El que no se sap és l’ús que tindrà l’Aquarama, que serà desmantellat i alliberarà un terreny important a tocar de les vies.

El mur de Wellington i Circumval·lació

Als carrers de Wellington i passeig de Circumval·lació hi ha un mur de més de 1.200 metres. En tot el mur només hi ha un accés i és de pagament. Si aquesta barrera arquitectònica caigués, el Parc de la Ciutadella podria connectar amb la part baixa de la ciutat. Aquesta funció la feia antigament un pont que va ser enderrocat a la Guerra Civil.

El fòrum de debat Ciutat, Turisme i Cultura, una Oportunitat Conjunta, celebrat el gener del 2021, va proposar convertir l’estació del Nord en un pol dels autocars provinents de la Costa Brava i del Maresme per al turisme d’un dia a la ciutat. Això afegiria més pressió a aquesta complicada zona de la ciutat.

Una passejada per edificis i espais de Barcelona
La Família Barris