La lliga de la Federació de Criquet és masculina i des del projecte Criquet Jove a BCN es va impulsar la primera lliga d’equips femenins a l’estat espanyol. Un dels objectius és la creació i expansió d’equips femenins, pensats com a espais de seguretat per a dones joves de diversos orígens, fet que fa interaccionar la diversitat cultural amb el gènere.

Qui forma part del projecte Criquet Jove BCN?

És un projecte d’acció social i comunitària per a joves a través d’aquest esport com a eina transformadora. Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, coordinada per la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona i el Centre d’Estudis Africans Interculturals.

Volem un accés igualitari per a tots els joves que vulguin jugar al criquet i que no tinguin les facilitats per poder entrar en una federació esportiva
Ana Villalobos, coordinadora de Criquet Jove BCN

Durant anys, el projecte s’ha dedicat a promoure el criquet com a eina de cohesió social i a habilitar espais per practicar-lo. S’estén a tota la ciutat amb altres grups de joves al Raval, el Besòs, la Trinitat Vella i Horta-Guinardó, alhora que s’inicia com a activitat extraescolar en dos instituts i tres escoles. Un d’aquests és l’Institut Consell de Cent del Poble-sec, i sovint els monitors són joves d’origen pakistanès que s’estan formant com a tècnic esportiu de criquet, així que en el futur podran continuar estenent i perfeccionant la pràctica d’aquest esport amb nous clubs que puguin aparèixer.

Un camp propi a Montjuïc

Desenes de joves del Poble-sec s’entrenen cada dissabte al matí al Camp Municipal Julià de Campmany, a Montjuïc, amb el seu equip de criquet. La majoria de les seves famílies són d’origen pakistanès, on aquest esport és molt popular. Ells van començar a practicar-lo aquí des de petits a parcs i places.

Potser per això, la segona proposta més votada dels pressupostos participatius del 2020, és la reforma del camp esportiu de Julià de Capmany, a la muntanya de Montjuïc, on una seixantena de jugadores volen practicar el criquet amb les condicions que toquen; ara mateix l’antic camp esportiu és un descampat de sorra i pedres. El projecte ha aconseguit 2.890 suports i rebrà 1,6 M € per fer-se realitat.

A l’Institut Consell de Cent del Poble-sec, es formen joves jugadores de criquet com a part del programa d’activitat física i extraescolars. Una d’aquestes jugadores que fa de monitora i entrena els grups de noies a les instal·lacions és la Hifsa Butt. Explica que es va aficionar al criquet amb el seu pare veient partits amb derbis com els de l’Índia i el Pakistan.

Vam començar amb el criquet sala… ara fem un criquet 11 amb totes les noies de diferents barris formant un equip i reclamant el camp de Julià de Capmany
Hifsa Butt, entrenadora i jugadora de criquet