Aquest 2022 l’Antic Gremi de Revenedors té molt a celebrar. Els seus 575 anys d’història ininterrompuda els converteix en el gremi més antic de la ciutat i els fa encarar el futur amb ganes de mostrar i recuperar el seu patrimoni. Part de la seva història es conserva a l’edifici que tenen en propietat a la plaça del Pi, decorat amb un dels esgrafiats més antics de Barcelona. La sala gremial és un dels seus tresors més preuats, i es preserva intacta des de principis del segle XIX. Va ser de les primeres de Barcelona en tenir llums de gas, explica el president de l’entitat, Francesc Sendil.

El revenedor és la persona que ven allò que no fabrica. Compra per vendre
Francesc Sendil, president de l’Antic Gremi de Revenedors

Els revenedors eren els qui avui en diem comerciants, “la persona que ven allò que no fabrica. Compra per vendre”, comenta Sendil. Es van constituir el 1447 com a confraria i es van convertir en gremi el segle XVIII. Al segle XVII van arribar a ser 400 confrares, en l’actualitat queden 140 associats.

20.000 documents

Una mostra del compromís amb la preservació de la seva història és la dimensió del seu arxiu, amb més de 20.000 documents. Els pergamins més antics daten dels segle XV, com l’acta fundacional (1447), indulgències, privilegis i butlles. També atresoren un fons artístic que inclou obres del dibuixant, pintor i decorador Joaquim Renart.

Acta fundacional de l’Antic Gremi de Revenedors (1447)

Amb tot, l’antic gremi no ha pogut conservar la propietat de tot el seu patrimoni. Recorda Sendil que a causa del decret de “dipòsit obligatori” ordenat pel règim franquista, després de la Guerra Civil, l’entitat no va poder recuperar la taula gòtica de Sant Miquel pintada per Jaume Huguet, que el president qualifica com “el Picasso de l’època”. Actualment, l’obra és de la Generalitat i s’exposa al MNAC.

Llet de la verge

A la seva seu també conserven més d’una desena de relíquies centenàries de sants. “Tots els gremis en tenien. Per posar un altar havies de tenir una relíquia“, ha explicat al ‘Via 15’ Francesc Sendil. Les seves es custodiaven a la capella que tenien a l’església del Pi, sota l’advocació de l’arcàngel Sant Miquel.

La relíquia més emblemàtica que tenim és llet de la verge. Està aquí des del 1607
Francesc Sendil, president de l’Antic Gremi de Revenedors

La més “emblemàtica que tenim és llet de la verge”, afirma Sendil, que conserven en pols en un potet de vidre des del 1607. Atresoren també el llibre amb els noms manuscrits dels agremiats i la seva descendència al llarg dels anys. I estris que els revenedors utilitzaven antigament en el seu dia a dia, com una mesura de gra i unes balances, que són el distintiu de l’associació.

Llet en pols de la Mare de Déu, relíquia adquirida al 1607

Set generacions

Andreu Rovira (que guarda una semblança extraordinària amb l’escriptor Eduardo Mendoza) explica que és “quadrinet” de revenedors, el primer d’ells es remunta al 1831. Fa set generacions que el primogènits de la seva família formen part d’aquest gremi amb més de mig mil·lenni d’història, tot i que les dues últimes ja no tenen botiga.

Fa 44 anys que forma part de la junta i encara recorda quan de petit havia assistit amb el seu pare a alguna reunió: “La gent era molt posada, tot era més encarcarat”. Porta amb orgull aquesta pertinença hereditària i s’enorgulleix, amb molta simpatia, que tot el que s’ha fet a l’entitat per preservar el patrimoni ha estat “amb els nostres recursos, la nostra força i la nostra dedicació“.

Andreu Rovira, setena generació al Gremi de Revenedors