(ACN) L’antic complex industrial de Can Batlló, al barri de Sants, acollirà a partir del 2023 una gran incubadora d’empreses cooperatives. Aquest espai, impulsat per l’Ajuntament, tindrà uns 4.000 metres quadrats on les empreses de la denominada “economia social” podran compartir serveis, fer reunions, i impulsar noves iniciatives. El president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Guillem Llorens, explicat que les obres van començar l’estiu passat i s’han allargat per la troballa de diverses restes arqueològiques a la zona.

1.500 metres quadrats per a iniciatives cooperatives

La nova incubadora tindrà, precisament, uns 1.500 metres quadrats dedicats específicament a fer de viver de noves iniciatives cooperatives. També oferirà espais per a reunions, assemblees, i zones de cotreball per acollir tot un seguit de projectes que s’estan seleccionant. Igualment, hi haurà espais per atreure els emprenedors joves i altres serveis tècnics “complementaris”.

El projecte és finançat per l’Ajuntament de Barcelona, però està previst que la gestió de l’espai es faci entre les administracions i el sector cooperatiu, amb especial presència de les entitats arrelades al barri de Sants, ja que hi ha una llarga tradició en aquest tipus d’iniciatives d’economia compartida.

100 cooperatives anuals

Segons dades de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, actualment hi ha al país 3.428 cooperatives de treball, que representen el 74,46 % del moviment cooperatiu en general. Els darrers anys, el nombre de cooperatives ha estat sostingut, amb més de 100 iniciatives anuals. Així mateix, segons la Federació, el 2021 es van crear 141 cooperatives, fet que suposa una “remuntada” després de la covid.