Un anunci a la plataforma de compra i venda de productes de segona mà, Wallapop, ha alertat als amants del transport públic que ha través de les xarxes socials han denunciat que s’estava venent patrimoni del Gran Metropolitano de Barcelona, la primera xarxa de metro de la ciutat. En concret, el compte transport.cat, ho ha denuciat a Twitter: “Patrimoni històric en venda”.

Un usuari de Wallapop ha posat a la venda el que assegura que són rajoles del Gran Metropolitano de Barcelona del 1924 de l’estació de metro de Passeig de Gràcia que explica estaven ubicades a l’andana. També, assegura que les ha recuperat i restaurat de les obres que es van fer en aquesta estació l’any 2017. Les rajoles blaves ja s’han venut a través de la plataforma de compra i venda per 150 euros segons l’anunci que en destacava que era “una peça única i amb gairebé un segle d’antiguitat”.

Una ceràmica que emmarcava els espais publicitaris

La ceràmica de l’anunci s’assembla a les rajoles blaves que trencaven amb el blanc de la rajola bisellada que recobria les andanes del metro. Aquests rivets blaus metal·litzats emmarcaven cada espai publicitari que s’anunciava al Gran Metropolitano i se situaven als laterals de les estacions. També, són aquestes ceràmiques que van meravellar els periodistes de l’època en la visita d’obres que l’empresa Gran Metro va organitzar el 1924, unes setmanes abans de la inauguració. El cronista del diari ‘Abc’ va dir que mereixien “el elogio unánime de toda España”.

TMB no pot confirmar que les rajoles siguin originals

Des de Transports Metropolitans de Barcelona expliquen que no poden assegurar que es tracti d’un element original del Gran Metropolitano com es dona a entendre l’anunci.

Franja de ceràmica blava que emmarcava els espais publicitaris
Franja de ceràmica blava que emmarcava els espais publicitaris del metro | Foto: Pep Herrero (TMB)

Les obres del 2017 van deixar al descobert elements originals del 1924

Com explica l’anunci, l’any 2017 les obres de l’estació de Passeig de Gràcia van deixar al descobert el seu passat i es va poder recuperar la ceràmica original de la volta de les andanes i les tres lluernes del vestíbul principal del 1924. Tot i que van aparèixer elements històrics que s’han pogut restaurar, no es pot confirmar que la ceràmica venuda a Wallapop sigui original d’aquesta estació i del 1924 quan es va inaugurar, dins del tram Catalunya-Lesseps, l’embrió del que avui és la Línia 3 del metro.