La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament ha aprovat de forma definitiva el Pla de millora urbana que afecta el sector 9 de la Modificació del PGM a la Marina del Prat Vermell i que promou l’empresa Global Blue Center. Aquest tràmit permetrà a la immobiliària executar els centenars de pisos que té previstos a la zona i en contrapartida salvarà de l’enderroc les 22 cases de la Colònia Bausili, que es convertiran finalment en equipament municipal.

Uns habitatges obrers del 1920 en perill de desaparició durant sis anys

La immobiliària Global Blue Center va comprar la Colònia Bausili el 2016 amb la idea de construir-hi pisos. Des de llavors, l’ombra de l’enderroc s’ha mantingut sobre aquests habitatges fabrils, obra de l’arquitecte Joan Amigó i construïts el 1920. EL desembre del 2021, el districte de Sants-Montjuïc va donar llum verda al Pla de millora urbana per a la modificació del PGM en una zona de 14.000 metres quadrats propera a la colònia.

Ara, la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament ha aprovat de forma definitiva aquesta modificació que es ratificarà al proper Plenari del Consell Municipal. Això permetrà a la immobiliària propietària dels terrenys construir centenars d’habitatges nous al barri de la Marina del Prat Vermell. A canvi, l’empresa Global Blue Center conservarà les casetes obreres que es convertiran en equipament municipal. “El Pla de millora urbana permetrà preservar les casetes de la colònia que fins ara estaven afectades i que passaran de ser habitatges a equipaments“. Va assegurar el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, a betevé a principis d’any.

Preservarem la Colònia Bausili com a equipament
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

11 famílies, la majoria persones grans, viuen actualment a la colònia

Actualment, a les casetes de la Colònia Bausili viuen 11 famílies, nou de les quals tenen contracte de lloguer indefinit i les altres dues l’han de renovar cada any. El preu del lloguer pels habitatges d’uns 60 metres quadrats oscil·la entre els 200 i els 500 euros.

A partir d’ara, l’Ajuntament haurà de treballar amb els veïns que tinguin dret a reallotjament les condicions i el calendari del trasllat, ja que la modificació del PGM implicarà el canvi d’ús de les cases. “Estem desitjant que ens comuniquin alguna cosa perquè els habitatges tenen deficiències que no ens atrevim a reparar perquè no volem invertir diners en un immoble sense saber quant temps hi viurem”, han dit a betevé algunes de les veïnes que actualment viuen a les casetes de la colònia.