L’edifici Mas de Miquel, a la Diagonal 520, va ser el primer a utilitzar el formigó armat a tot l’estat.

L’edifici, de dimensions monumentals, és obra d’un deixeble de Gaudí, Domènec Sugrañes i Gras, continuador de la Sagrada Família fins la Guerra Civil. Se’l pot considerar fill adoptiu de mestre, no només perquè els dos eren de Reus, sinó perquè Gaudí li va finançar els estudis quan va quedar orfe o, per exemple, perquè Sugrañes va ser l’executor del seu testament.

El Mas de Miquel va ser el primer edifici que Sugrañes va signar en solitari. La propietària era Balbina Mas de Miquel, vídua d’Antoni Miquel i Costa, el primer marquès de la Pobla de Claramunt. Per aquest motiu, les inicials P i C, de la Pobla de Claramunt, i la doble M, de Mas de Miquel, són per tot l’edifici.

La construcció de l’edifici va ser molt lenta. Les obres van començar l’any 1923 i van topar amb diferents problemes que les van anar endarrerint. Es van suspendre el 1927 a causa de la mort del marquès. Però en general, des del 26 i fins al 29, la construcció va estar aturada per la incorporació de Sugrañes a la Sagrada Família.

L’edifici disposava de tota mena de luxes. Per exemple, tenia una plataforma per portar els cotxes al soterrani. I el sistema de ventilació era fet amb una tecnologia pionera a tot l’estat. Però, per damunt de tot, destaca l’immens pati interior, que juga amb els elements característics de l’obra de Sugrañes, com la geometria. Al pati s’hi arriba per dos passadissos: un des de la Diagonal i l’altre, des de Tuset. El seu estil recorda l’escala helicoidal que Borromini va incloure al palau Barberini de Roma. Entronca, doncs, amb el barroc italià. Observat des de la planta baixa i mirant amunt, el pati interior té la forma d’un òval que sembla més estret a mesura que puja, però aquest és només un efecte òptic. En realitat, totes les plantes són iguals. L’òval està format per una sèrie de columnes que tenen una funció purament estètica i que condueixen visualment fins a la cúpula. La cúpula de vidre d’estil art nouveau que culmina el pati, va ser traslladada des d’un balneari de Budapest.