Les cavallerisses de la finca Güell, que formen part dels anomenats Pavellons Güell, tornen a estar obertes al públic des de l’1 de juny, després de tres anys tancades per obres de rehabilitació. Aquest espai és el primer treball d’envergadura que Antoni Gaudí va fer per al seu gran mecenes Eusebi Güell. L’encàrrec, de fet, va consistir a dissenyar els jardins del palau d’estiueig (l’actual Palau Reial) construir les portes d’entrada de tot el perímetre i els dos pavellons d’accés, un la casa del porter, i l’altre, les cavallerisses.

Fins ara s’ha executat la primera fase de la restauració d’aquest espai. S’ha actuat en la porta principal i la tanca de l’avinguda de Pedralbes, i s’ha obert un nou accés per preservar la porta del Drac. El que encara continua tancada és la casa del porter, que està previst que es comenci a restaurar aquest octubre. També està previst que el 2023 es completi la restauració de les cavallerisses que ha quedat pendent. La intenció és que Els Pavellons segueixen oberts quan comencin les obres, sempre que sigui possible. L’espai és propietat de la Universitat de Barcelona que en va cedir l’ús per un termini de 10 anys a l’Institut Municipal del Paisatge Urbà (2015-2024).

Porta del Drac Gaudí
Foto: Vicente Zambrano

Visites lliures i guiades cada dia

Les visites als Pavellons Güell es fan cada dia, i s’hi pot accedir lliurement o amb un guia. En aquest cas, tenen una durada de 50 minuts i es fan en català (a les 12 h), castellà (a les 13 h) i anglès (a les 10, 11 i 15 h). El recinte està obert tot l’any de 10 a 16 h (excepte el 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener), i el preu és de 6 euros.

A l’entrada dels Pavellons Güell hi ha l’anomenada Porta del Drac, una gran escultura de ferro forjat que simbolitza el drac mitològic de Verdaguer que tenia a Hèrcules d’adversari. Durant la visita al jardí i a l’edifici que antigament ocupava el picador de la finca Güell s’hi poden veure exposades màquines i estris de construcció de l’època. Entre aquests hi destaca una grua espectacular del mestre d’obres d’Antoni Gaudí que es va utilitzar en la construcció de La Pedrera.