El Centre Cívic Guinardó celebra aquests dies el 40è aniversari. Es tracta del primer centre d’aquesta tipologia que es va inaugurar a Barcelona després d’una llarga reivindicació de veïns i entitats que volien un equipament cultural al barri. Va obrir el 19 de juny del 1982, després que uns anys abans l’Ajuntament comprés la masia de Can Planàs per 160 milions de pessetes (gairebé un milió d’euros).

Un centre cívic a l’antiga masia de can Planàs

Després d’uns mesos d’obres de rehabilitació, l’edifici es va estrenar amb una jornada festiva que va ser tot un esdeveniment al barri. L’aleshores alcalde de Barcelona, Narcís Serra, va assistir a l’acte, que va ser més accidentat del previst. Algunes entitats van mostrar el desacord amb pancartes i xiulets pel reglament de gestió de l’equipament que va imposar el consistori i que consideraven poc independent. El consell gestor estava format per 12 persones, sis escollides per l’Ajuntament, tres per les entitats i tres pels usuaris del centre cívic.

Joan Corbera, veí i historiador del Guinardó, va estar present el dia de la inauguració, i tal com explica “algunes entitats es van mostrar decebudes ja que pensaven que tindrien un equipament cedit per l’Ajuntament i la realitat era una altra”. Segons va manifestar l’alcalde en el seu discurs, calia un director per coordinar els serveis i horaris de les activitats del centre i que el Consell de Districte vetllés pel bon funcionament. Tot i aquest entrebanc inicial, finalment va haver-hi entesa i les entitats van participar en la gestió del centre organitzant la majoria d’activitats que s’hi feien.

Un referent cultural al Guinardó

Actualment, el Centre Cívic Guinardó té una oferta molt extensa de tallers i propostes sobre noves tecnologies, ciència, exposicions o arts escèniques. Des del 1995 organitza la Mostra d’Art Stripart, que promou els artistes joves emergents. La directora del centre, Patricia Campos, assegura que “els centres cívic som espais molt relacionals i amb la pandèmia ens hem adonat que les activitats presencials són molt importants”. A la tardor tenen previst publicar un diari en què alguns testimonis explicaran com va ser el procés de creació de l’equipament i com s’imaginen que serà d’aquí a 40 anys.

El 1982 van néixer tres centres cívics més a la ciutat: el de Sant Martí, el de Sant Andreu i el de la Sagrera, “La Barraca”. Al llarg d’aquest 40 anys s’han anat construint molts d’altres fins arribar als 52 centres que formen la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.