Aquest diumenge continuen els actes per commemorar el 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich, anarquista barceloní executat pel franquisme. Durant el matí, més d’una cinquantena de persones han participat en un acte solemne al cementiri de Montjuïc, on es troba enterrat Puig Antich. A la tarda, s’ha ‘inaugurat el mural de l’artista Blackblock, a la coneguda popularment com a plaça d’Uri Caballero, a Vallcarca.

Durant l’acte al cementiri s’han llegit poesies, s’han interpretat cançons com ‘Grandula Vila Morena’, que va suposar l’inici de la Revolució dels Clavells a Portugal el 1974, amb què es va derrocar la dictadura d’Antonio de Oliveira Salazar. També s’ha interpretat ‘El cant dels ocells’, de Pau Casals, i la popular cançó anarquista ‘A les barricades’.

D’altra banda, s’ha llegit un manifest en què s’ha destacat que la transició “va ser un frau històric”, perquè, asseguren, no va canviar res i “el règim i el capitalisme es van quedar amb les estructures de l’Estat”. En el text també es considera que la llibertat a l’estat espanyol és “una fal·làcia” que permet “criticar el sistema, però no canviar-lo”.

La germana de Puig Antich: “No ha quedat com el bandoler que volia l’Estat”

A l’acte hi ha participat Imma Puig Antich, germana de Salvador. “Hem lluitat per la seva memòria i no ha quedat com el bandoler que volia l’Estat”, ha declarat. Considera que la lluita moral està superada, però encara està pendent entrar en l’àmbit de la batalla judicial: “Volem arribar a la revisió del judici, però si no pot ser pel que sigui, que almenys reconeguin que es van equivocar”, ha afegit.

Puig Antich, l’última execució del garrot vil
La seva execució ha estat interpretada com una venjança per la mort de Carrero Blanco