Barcelona recordarà Salvador Puig Antich coincidint amb el 50 aniversari de la seva execució. L’epicentre d’aquest homenatge serà l’antiga presó Model, on durant sis dies es programaran diferents activitats gratuïtes amb l’objectiu de reflexionar sobre la seva figura. Tindran lloc del 2 al 7 de març a la quarta galeria, i les coordinarà el periodista i activista David Fernàndez. Altres espais emblemàtics de la presó transportaran els visitants —a través de diverses intervencions— a aquell 2 de març del 1974, quan Puig Antich va ser executat a garrot vil a la presó. Ell va ser el darrer pres polític ajusticiat.

Qui hi participarà?

Més de 30 personalitats conegudes pel seu compromís participaran en aquests sis dies d’actes oberts a tothom, i en un espai amb capacitat per a 300 persones. Són, tots, noms vinculats a la figura de Puig Antich, en diferents àmbits. Per exemple, hi haurà expresos de la Model, com Carles Vallejo, sindicalista i militant del PSUC, i Anna Sallés, vídua de Manuel Vázquez Montalbán.

L’homenatge també comptarà amb la presència de personalitats del món de la música, com Lluís Llach, Borja Penalba i Anita Tijoux. També parlaran del que va representar Puig Antich cineastes com Fernando León de Aranoa i Manel Huerga, director de la pel·lícula ‘Salvador’ (2006). El film es projectarà a la UB, UAB, la Pompeu Fabra i a la Filmoteca de Catalunya.

També juristes vinculats al procés judicial donaran detalls de la seva causa. Tampoc no hi faltaran les quatre germanes de Puig Antich.

Homenatge al Saló de Cent

L’Ajuntament de Barcelona també li retrà un homenatge al Saló de Cent, el dijous 29 de febrer a les 18 h. Segons el govern, es fa aquesta commemoració perquè la mort del jove, amb només 26 anys, va suposar un “escàndol a escala nacional i internacional”. L’Ajuntament denuncia que es “condemnava la dissidència política de manera arbitrària, amb l’execució realitzada després d’un procés judicial sense garanties” i que demostrava la futilitat dels intents del règim dictatorial de “simular processos d’obertura política”.