Montjuïc és una zona molt especial de la ciutat. De fet, a la muntanya es van trobar les restes més antigues de Barcelona: del 8000 abans de Crist. Més tard, durant l’Imperi romà, en una zona que hi havia de platja a Can Tunis i sota els penya-segats, creixien unes ostres amb molt de prestigi. Però no només els mol·luscs van donar fama a la muntanya, també la pedra. Hi havia 25 pedreres d’on es van extreure els materials per construir temples com la Catedral, Santa Maria del Mar, l’Hospital de la Santa Creu i la Casa de l’Ardiaca. Però la història de Montjuïc també ve carregada de malastrugança. És el cas del cementiri i de la zona dels voltants.

Just aquest dilluns s’han denunciat dos saquejos en pocs dies al panteó Coromina del cementiri de Montjuic. Aquesta, però, no és l’única informació de la crònica de successos que ha esquitxat el cementiri: hi ha hagut saquejos, profanacions, esfondraments de nínxols i fins i tot gavines agressives.

Dos saquejos en pocs dies en un panteó modernista

En pocs dies de diferència el panteó Coromina del cementiri de Montjuïc ha patit dos robatoris: la barana de bronze que l’envoltava i un pilar adossat a un tram de barana. Aquest monument funerari data del 1907 i no és el primer espoli que viu. A finals dels 90 van robar la banda dreta de la barana i fa 10 anys en van trencar els vitralls a pedrades per robar els canelobres que hi havia dins la cripta.

Panteó Coromina del cementiri de Montjuïc

Robatori de figures d’una vintena de tombes

Els Mossos d’Esquadra van detenir, el 2021, un home de 31 anys acusat de robar figures de 19 tombes del cementiri de Montjuïc. Segons fonts policials, l’objectiu era revendre-les malgrat no estar fetes de cap material d’un valor elevat.

L’estiu passat, més d’un centenar de tombes del cementiri de Montjuïc van ser profanades. Els lladres van obrir alguns dels nínxols més antics per robar-ne joies i altres peces de valor.

Terra de lladres, bandolers i coves

El cementiri es va construir el 1883 perquè els cementiris de barri s’havien quedat petits. Es va fer en un lloc privilegiat, amb unes vistes increïbles. Però, alhora, en una zona, el Morrot, que va ser durant diverses èpoques terra de lladres i bandolers que utilitzaven les coves que hi havia a la muntanya per amagar-se o per ocultar-hi tresors, els seus botins. També havien aprofitat aquests espais els refugiats de la Primera Guerra Mundial i republicans durant la postguerra per amagar-s’hi.

Una troballa en una cova de Montjuïc, els va canviar la vida

A finals del segle XIX, Carles Negre i Bosch va aixecar la Casa dels Cargols, al carrer de Tamarit amb Entença. La llegenda explica que el propietari va trobar un tresor mentre buscava cargols al Morrot. Amb aquests diners va edificar aquesta casa de lloguer, que va voler dedicar a aquests animals.

El 48, l’antic tramvia de Can Tunis marcat pels despreniments

El tramvia 48 va funcionar amb relativa normalitat durant la seva història. Tot i això, aquest vehicle va viure algunes situacions de risc, ja que tot i les reparacions i prevencions per part de l’Ajuntament, hi havia despreniments a la muntanya de Montjuïc, un problema que va fer que entre el 1951 i el 1952 s’hagués d’habilitar una línia provisional entre el Morrot i Can Tunis. Finalment, però, el 1964 els despreniments que continuaven van fer que el tramvia 48 fos substituït per la línia H d’autobusos.

Un atemptat contra la tomba de Francesc Macià

El desembre del 1933 es va enterrar Francesc Macià a Montjuïc amb una multitud que van acostar-se al cementiri a acomiadar-lo i a portar flors a la seva tomba. Menys d’un any més tard, el març del 34, es va cometre un atemptat contra la seva sepultura i en van cremar les ofrenes.

S’esfondra un bloc amb 140 nínxols

El 2017 es va esfondrar un bloc de 140 nínxols al cementiri de Montjuïc. El resultat va ser que es van mesclar les restes humanes, amb el que això implica sobretot per als familiars. Tot i que es van fer proves d’ADN per classificar-les, no van ser totes concloents i els familiars van portar el cas als tribunals.

Paraigües contra les gavines agressives del cementiri

Cementiris de Barcelona va aconsellar el juny del 2021 prendre precaucions als visitants per la presència de gavines en actitud agressiva als recintes de Montjuïc i el Poblenou. Aquestes aus crien al maig i juny i en aquesta època es tornen molt agressives i protectores. Fins al punt que Cementiris de Barcelona recomana cada any que la gent que va a visitar el cementiri dugui un paraigua per protegir-se dels atacs.