Els Esmorzars al Raval van néixer fa dos anys gràcies a una iniciativa de la fundació BarcelonActua. És un projecte que va començar els diumenges i que ara s’amplia als dissabtes. La directora de BarcelonActua, Laia Serrano, explica que és una demanda dels usuaris: “Hi havia la necessitat de servir el primer mos del dia, perquè només estava cobert entre setmana.”

“Vinc aquí per la gent i la companyia”

Els habituals d’aquests esmorzars asseguren que venen pel menjar però, sobretot, pel bon ambient que es respira en aquest menjador. Diuen que no hi ha baralles entre els usuaris, que no està massificat i que el vincle amb els voluntaris és molt fort. De fet, un dels objectius d’aquest projecte és oferir afecte, atenció i conversa a tothom qui vingui a passar-hi unes hores.

Un projecte de BarcelonActua

L’entitat té una doble missió. D’una banda, cobrir necessitats socials de col·lectius vulnerables i, de l’altra, mobilitzar la ciutadania. La fundació va començar l’activitat el 2011 a Gràcia i, ben aviat, es va convertir en un referent al barri. Després va ampliar l’activitat al Raval, concretament al carrer de l’Om. Allà hi tenen un menjador social on ofereixen sopars cada dijous i ara també esmorzars tot el cap de setmana. A més, celebren festivats com Nadal o Carnaval.

L’objectiu de l’entitat és tirar endavant projectes socials i créixer a altres barris de la ciutat. Actuen en diversos àmbits com la inclusió social i la inserció laboral. També ajuden diversos col·lectius com la gent gran, els infants i joves, els immigrants i refugiats.