Aquest cap de setmana el Raval està de Festa Major, i per celebrar-ho ha organitzat tot d’activitats. D’entre tota l’oferta destaquen les visites per conèixer la història més amagada del barri. Els assistents han pogut gaudir de diverses rutes quan han tractat temes com la presó Reina Amàlia, el feminisme al barri o la rumba.

Aquest diumenge al matí, el col·lectiu d’acció periodística SomAtents ha organitzat una ruta per reviure la història de la presó de dones Reina Amàlia. Aquest va ser el primer centre penal de dones de Barcelona i va estar en funcionament del 1839 al 1936. La presó estava concebuda per a 300 reclusos però va arribar als 1.500 presos, entre dones, homes i criatures.

Des del 1904 s’hi tancaven només dones, majoritàriament de classe baixa. La majoria de condemnes eren per petits furts que es feien per sobreviure, però també per ser lesbianes o per blasfemes. La presó no només servia per castigar el crim, sinó també per condemnar totes les dones que no responguessin al rol normatiu d’una societat que en aquell moment era patriarcal i masclista. Per tot això, el centre es va convertir en tot un símbol de la repressió a les classes populars de la ciutat.

La visita ha començat a la plaça de Folch i Torres, on antigament se situava la presó de dones, que va ser enderrocada el 1936. Després, la ruta ha continuat a l’exposició que recull informació d’arxiu i diferents testimonis, ubicada al Casal de Barri Folch i Torres.