“Jo no vull parlar d’endarreriments ni vull dir que hi hagi cap objectiu que no puguem dur a terme”, ha subratllat Ester Capella. De fet, ha assegurat que la conselleria posarà “tots els mitjans possibles” perquè es compleixi el calendari marcat. Ara bé, la consellera de Justícia ha apuntat que cal veure com ha afectat l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i quina ha estat “la dimensió de la tragèdia”.

Ester Capella ha fet aquestes declaracions en la seva visita al Centre de Dones de Barcelona, conegut com Wad-Ras. La consellera de Justícia ha estat acompanyada pel director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó.

Segons les darreres previsions del departament de Justícia, Barcelona s’hauria de quedar sense les tres presons històriques l’any 2025. La Model ja va tancar ara fa un any, el centre obert de la Trinitat Vella ho ha de fer el 2021 i la presó de Wad-Ras hauria de deixar d’estar operativa el 2025.

Perquè això es faci efectiu, caldrà que es compleixin els terminis en la construcció del futur equipament de la Zona Franca, que ha d’incloure un centre de preventius i també  per a dones i un de règim obert.

Un tractament amb visió de gènere per a les preses

Es calcula que sis de cada 10 dones preses han patit violència masclista i que tenen problemes de salut mental. Per això, el Departament de Justícia ha creat un tractament específic amb visió de gènere que anirà dirigit a les internes de totes les presons catalanes. En el cas del  centre Wad-Ras, s’està aplicant el tractament a un grup de vuit dones.