Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han arribat aquest dimecres al migdia, a quarts de dues, al Centre Penitenciari de Lledoners, al Bages. Havien sortit a primera hora de la presó de Zuera (Saragossa) en direcció a Catalunya i, abans d’arribar a Sant Joan de Vilatorrada, han fet dues parades tècniques: una a la presó de Llevant i una altra a Brians II.

En aquest centre, anomenat de trànsit, s’ha fet un canvi de custòdia policial: han passat del furgó de la Guàrdia Civil a dues furgonetes dels Mossos d’Esquadra, sense retolar, que s’han encarregat de cobrir el darrer tram del recorregut. En total, han tardat tres dies a arribar a la ubicació definitiva, després d’haver sortit dilluns d’Estremera cap a presons catalanes.

També a primera hora, Dolors Bassa i Carme Forcadell han abandonat la presó d’Alcalá-Meco, a Madrid, i han emprès camí cap a Figueres, on ja han ingressat al Puig de les Basses.

Mobilitzacions a les presons

L’ANC i Òmnium Cultural han convocat una marxa aquest dimecres a la tarda per reclamar la llibertat dels presos. Han sortit d’un polígon industrial de Sant Joan de Vilatorrada i han avançat fins a la presó de Lledoners. Les entitats han fet el mateix a Figueres, després que hi arribessin Forcadell i Bassa, i repetiran l’acció a Lledoners quan hi traslladin Rull, Turull i Forn.

L’Associació Catalana de Drets Civils, que agrupa els familiars dels presos i exiliats, s’ha sumat a aquestes convocatòries i ha demanat que ningú no s’acosti “a les vies d’accés ni als centres penitenciaris per poder fer els trasllats amb tranquil·litat i la màxima seguretat”. En un tuit, han fet una crida a “mantenir la calma i sempre vetllar pel benestar dels presos i preses”.

A banda d’aquestes primeres accions, les entitats sobiranistes preparen una gran manifestació el 14 de juliol a Barcelona a favor dels presos.

Torra i Torrent visiten els presos i se sumen a les mobilitzacions

El president del govern, Quim Torra, s’ha trobat amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart al centre de Sant Joan de Vilatorrada. Posteriorment, s’ha afegit a la marxa convocada per les entitats fins a la presó de Lledoners.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat aquesta tarda Carme Forcadell i Dolors Bassa a la presó de Puig de les Basses i després ha participat a la marxa fins al centre de Puig de les Basses.