Furgó Guàrdia Civil trasllat presos

En les darreres hores, quatre dels presos a Madrid han començat el procés de trasllat a Catalunya. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han estat reagrupats a la presó de Valdemoro (Madrid), d’on han sortit cap a les 10 del matí en direcció a Saragossa. A tres quarts de quatre de la tarda han arribat a la presó de Zuera. Dimecres al matí continuaran el camí cap a Catalunya. Primer passaran per Brians 2, abans de ser ubicats al centre penitenciari de Lledoners.

Carme Forcadell i Dolors Bassa encara han dormit a Alcalá-Meco, i es preveu que fins dimecres no viatjaran a Catalunya. En el seu cas, el trajecte es farà directe entre totes dues presons, sense parar a dormir pel camí. El trasllat de tots sis culminarà “previsiblement dimecres o dijous“, segons informa el Ministeri de l’Interior.

La Generalitat ha confirmat que Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart seran traslladats a Lledoners, situat a Sant Joan de Vilatorrada (Bages); i Forcadell i Bassa a Puig de les Basses, a Figueres. Tots dos centres tenen capacitat per a menys de 1.000 interns i, actualment, tenen l’ocupació al voltant dels 700. Serveis Penitenciaris diu que “han analitzat les seves sol·licituds d’acord amb el principi d’igualtat que aplica a tots els interns” i que les destinacions són les que ha considerat “més adients”.

Com tots els interns que ingressen en una presó, seran conduïts al mòdul d’ingressos, on cal fer una sèrie de tràmits, com ara la identificació, la visita mèdica i les entrevistes de l’equip. Després seran ubicats on es determini: sempre a un mòdul ordinari adient al seu perfil, de la mateixa manera que es fa amb qualsevol intern. En el cas de Bassa i Forcadell, estaran al mòdul de dones (Puig de les Basses és un centre ordinari on també hi ha homes adults i joves), ocupat per 35 recluses. Quant al règim de vistes, veuran les famílies el mateix nombre d’hores que fins ara i tindran el mateix temps per a les comunicacions per locutori o per vidre amb familiars i amics.

Els altres tres dirigents empresonats, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, han fet els tràmits per separat i el procés encara no ha conclòs. Aquest dimarts al migdia, el jutge Llarena ha donat via lliure al trasllat i s’ha confirmat que els tres exconsellers també aniran a la presó de Lledoners.

Lledoners, un centre on els mòduls funcionen amb el sistema de participació i convivència

En els mòduls de participació i convivència, els interns s’organitzen en comissions que s’elegeixen mitjançant votació democràtica. Després, aquestes comissions fan propostes que, en cas que es puguin tirar endavant, s’executen conjuntament amb els professionals de la presó, des del funcionari de vigilància a l’educador o el psicòleg, i poden autogestionar activitats com iniciatives solidàries, mediació de conflictes o monitoratge esportiu.

Lledoners és l’únic centre de tot Catalunya on tots els mòduls funcionen amb el sistema de participació i convivència.