1.686 persones van ser afusellades al Camp de la Bota (ubicat a la zona del Fòrum actual) entre els anys 1939 i 1952. Ara, un nou monument les recordarà i homenatjarà. Es tracta d’una obra de l’artista Francesc Abad, anomenada ‘Bosc d’empremtes’ i  que estarà formada per 1.686 tubs de ferro (un per a cadascun dels afusellats), col·locats en 36 fileres. Cada tub tindrà sis metres d’altura i 50 mil·límetres de diàmetre. Els tubs se situaran sobre una gran empremta digital de 12 metres de llargària i vuit metres d’amplada. La imatge s’inspira en la cita “Cal passar el raspall a contrapel per la història”, del filòsof Walter Benjamin.

Un parc memorial amb itineraris

El monument serà especialment visible des de la ronda del Litoral i formarà part d’un parc memorial, que inclourà itineraris que recorrin els projectes memorials anteriors, que ja s’han fet a la zona i que estaran assenyalats per uns bancs en forma de fletxa. Indicaran el camí, per exemple, fins a la placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (instal·lat el 2015), el monument ‘Fraternitat’ (instal·lat el 1992) i ‘Paperet de les executades i executats’, una obra de Francesc Abad, instal·lada aquest 2019. Tot plegat està ubicat a la zona central del futur Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina.

El pressupost d’aquestes actuacions és d’uns 500.000 euros i estarà finançat per la Direcció General de Memòria Democràtica. Es preveu que els treballs s’allarguin durant sis mesos i començaran quan s’acabi la urbanització del parc, prevista per al març del 2020.