Unes obres sota les porxades de la plaça del Mercadal, al juny, van deixar al descobert un dels accessos al refugi 439 de la Guerra Civil. Es verificava, així, allò que alguns testimonis de l’època explicaven des de feia anys: l’existència d’un refugi antiaeri en aquesta zona de Sant Andreu. Ara, unes altres obres ―les de construcció del nou mercat del barri― han propiciat que el refugi comencin a descobrir-se. Aquesta setmana, els operaris han aprofitat el túnel per fer diversos treballs de sondatge. L’equip de Sant Andreu de betevé també hi ha baixat i ha pogut enregistrar, per primera vegada, els 15 metres de túnel que, fins ara, són accessibles.

Una galeria amb capacitat per a 4.300 persones

Segons la documentació publicada a la carta arqueològica de Barcelona, el de la plaça del Mercadal es tracta del refugi 0439 de Barcelona. En el fons de Defensa Passiva, s’hi conserven plànols i apunts topogràfics del túnel i, per això, se sap que es tracta d’una construcció antiaèria del tipus galeria. Durant la Guerra Civil, el refugi estava referenciat als carrers de Bascònia, Montpeller, Mateu Ferran (Gran de Sant Andreu actual) i la plaça del Mercadal. L’estructura defensiva original contenia nou accessos diferents.

Segons els plànols del projecte, el refugi tenia capacitat per a 4.300 persones i diferents pous de ventilació. Els túnels feien, aproximadament, entre 1,90 metres d’alt i 1,40 d’ample.

Tot i que aquesta setmana s’ha pogut entrar per l’accés de la plaça del Mercadal, només s’hi pot avançar uns 15 o 20 metres. En aquest petit tram d’entrada, han aparegut diversos objectes de l’època com són llaunes i pots metàl·lics.

Els historiadors locals reclamen la conservació

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias reivindica la importància de la troballa atès que és un dels pocs refugis antiaeris andreuencs que encara es conserven i que tenen l’accés situat a la via pública. L’entitat explica que, a Sant Andreu, hi ha altres refugis de la Guerra Civil, però no serien tant grans i tenen l’accés des de l’interior de finques particulars. Per això, els historiadors reivindiquen que no s’aturin els treballs d’extracció de terra als túnels i galeries del refugi per poder determinar si finalment aquest va tenir l’estructura original descrita i poder estudiar-lo. L’entitat aposta perquè el refugi 439 sigui rehabilitat i preservat per al futur com a element patrimonial obert al públic i referent de la memòria històrica de Sant Andreu.