Per què hi ha un búnquer als Salesians de Sarrià o on podem trobar vestigis dels tramvies que van passar pel barri fa 50 anys? Aquests són alguns dels dubtes que ens pot resoldre el llibre ‘Els secrets de Sarrià’, que acaba de publicar el periodista i activista Jordi Bigues, membre del Taller d’Història de Sarrià i veí del barri. Un llibre que vol fer conèixer detalls i històries que moltes vegades passen desapercebuts pels mateixos veïns.

Mantenir la història dels carrers de Sarrià

Amb l’objectiu que no es perdi la història dels carrers de Sarrià, Bigues que ja ha fet recerca sobre la història del barri en nombroses ocasions, ha escrit un llibre amb records d’infantesa i descobriments recents. En les seves pàgines, contrastades en arxius i biblioteques s’hi troben, per exemple, les rosetes dels tramvies que passaven per Sarrià fins al maig del 1968 i que han quedat a les parets dels edificis. Aquests vestigis, explica Bigues, denoten que “el pas del temps deixa també marques a les façanes de les cases”. I afegeix que “era necessari fer aquest llibre per compartir i gaudir de béns patrimonials que no necessàriament són monumentals però que són trets singulars que donen identitat al nostre barri”.

Un llibre en exposició itinerant

Jordi Bigues també ha volgut compartir alguns coneixements del llibre en una exposició itinerant per Sarrià. Amb fotografies de gran format col·locades al terra de diversos espais del barri, com la plaça de Sant Vicenç o la plaça dels Xiprers, ha mostrat diverses imatges del llibre fetes a vista de colom amb una breu explicació de la història que amaguen darrere. Properament també es mostrarà en altres places del barri i en algunes escoles.