La valenciana Gemma Pasqual es va formar com a programadora, però amb el temps, va canviar el codi binari per la llengua catalana. Escriptora especialitzada en literatura infantil i juvenil, ha aconseguit que els més petits s’enganxin a la lectura amb llibres com ‘Marina’ o ‘Xènia, tens un whatsapp’. Ara, mentre alterna la seva feina amb la vicepresidència de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, canvia els lectors joves per altres de més grans a ‘Viure perillosament’. I amb aquest llibre, que parla de figures com Virginia Woolf, Emilia Pardo Bazán, Aurora Bertrana o Frida Kahlo, avui l’hem convidada a l’Àrtic. Perquè a nosaltres també ens agrada envoltar-nos de grans dones.

 

 La vida de les dones

A ‘Viure perillosament’, Gemma Pasqual retrata episodis de vida de 15 dones històriques: 12 escriptores, una pintora, una activista i una dona de sal. A través de relats curts, plantejats com a contes, Pasqual ens parla de l’amor i el desamor d’Emilia Pardo Bazán, del dol de Frida Kahlo, de la trapelleria de Virginia Woolf o de la tossuderia de Rosa Parks. A través d’aquestes històries, Gemma Pasqual vol recordar aquestes grans dones que van decidir viure perillosament perquè, com diria Mercè Rodoreda, és l’única manera de viure. Gemma Pasqual les retrata en moments íntims, de feblesa, en situacions històriques o anecdòtiques. I en totes aquestes es deixa veure la seva fortalesa.

La lluita diària de Gemma Pasqual

Tot i que aquest és el primer llibre per a adults de Gemma Pasqual, la seva carrera ja acumula una bona colla de títols adreçats al públic infantil i juvenil. Amb aquests, i amb la seva tasca com a vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Pasqual ha volgut contribuir a l’ús del català a València, en temps en què la llengua s’ha vist maltractada per les institucions. I en fer-ho, com les dones del llibre, ella també sap que la vida es viu sense ser aventurera, però amb risc.

Viure_perillosament