En el marc de la Festa Major d’Horta, que se celebra fins al 15 de setembre, s’ha promogut una ruta històrica per conèixer l’origen del nom de la Font d’en Fargues, un barri situat al sud d’Horta. Aquest recorregut ha estat una proposta del Centre Cívic Matas i Ramis, que ha dut a terme en Ricard Paradís de l’entitat Tot Història.

La masia de Can Fargues

El punt de partida de la ruta ha estat l’antiga masia de Can Fargues, que avui és una escola de música municipal gràcies a la lluita veïnal que va començar fa dècades per protegir l’edifici i destinar-lo a usos públics. “Aquí sobretot el que hi havia era conreu de vinya“, explica Ricard Paradís. L’historiador afegeix que al final del segle XIX el propietari de Can Fargues era Baltasar de Casanovas. Amb els estralls de la fil·loxera va decidir que s’aixequessin cases al que havien estat camps de vinyes. Va ser, però, la seva filla, Montserrat de Casanovas, qui finalment el 1912 va presentar a l’Ajuntament una proposta de l’arquitecte Busquets per urbanitzar la zona.

El nom del barri recorda el marit de l’hereva

El nom del barri, Font d’en Fargues, recorda, en canvi, qui va ser el seu marit, Pere Fargues. “A vegades preval en aquest país el cognom del marit. Va quedar com a barri de la Font d’en Fargues i el mas respectiu de Can Fargues, quan ell no era el propietari, la que veritable hereva era Montserrat de Casanovas”, explica Paradís.

La font d’en Fargues, pendent d’una reforma

“La font és la que dona nom al barri i és d’estil modernista“, explica Paradís. “També la van fer entre la parella de Montserrat de Casanovas i Pere Fargues. Van ser els qui van projectar aquesta zona com una zona d’esbarjo i es va arribar a embotellar aigua d’aquesta font”. Ara, tant la font com el quiosc modernista, que està situat al costat, es troben molt degradats. Són moltes les veus que reclamen a l’Ajuntament una partida per dignificar l’espai que dona nom al barri.