Uns documents conservats per l’Arxiu Diocesà de Barcelona i difosos aquest dimecres per l’arquebisbat mostren com l’Ajuntament va demanar ajuda divina l’any 1821 a causa de l’epidèmia de la febre groga, que va causar la mort de milers de persones. D’acord amb els escrits, la ciutat va demanar la intervenció de la Mare de Déu de la Mercè i també la de l’Església per fer front a l’emergència sanitària que aleshores vivia la ciutat.
Segons aquests documents, la Junta Municipal de Sanitat de Barcelona defensava que la institució treballava per proporcionar “tot l’alleujament possible als malalts, tant en l’àmbit espiritual com en el temporal”. Tot seguit, indicava que en les circumstàncies d’aquell moment calia “implorar la misericòrdia del Totpoderós a través dels seus ministres, com es practica en aquests casos”. A causa de la petició municipal, l’Església va organitzar actes religiosos els dies 18, 20 i 22 de setembre del mateix any.
La crisi sanitària, però, no va cessar. L’octubre del mateix any, tal com recull el ‘Diari de Barcelona’, la feligresia va sol·licitar una processó per demanar la intervenció directa de la Mare de Déu de la Mercè. L’Ajuntament la va autoritzar per al dia 8 d’octubre.
El primer prec diví, per les llagostes
Aquesta no va ser l’única —ni la primera— vegada que el consistori barceloní va demanar ajuda divina. Ho va fer, com a mínim, una vegada més: l’any 1687, per salvar els barcelonins de la plaga de llagostes. La població va confiar en la Mare de Déu de la Mercè i és precisament des d’aleshores quan se celebren les Festes de la Mercè. De fet, el cartell d’enguany s’ha inspirat en aquest fet històric.