El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha anunciat la intenció de revisar la taxa de residus per vincular-la a la generació i el reciclatge i no al consum d’aigua. La taxa es cobra des del mes de juliol amb el rebut de l’aigua i les quotes es calculen segons el consum de l’any anterior. Badia ha dit que la taxa ja preveia desenvolupar en un any un mecanisme per vincular-la a la generació de residus i que així es farà en aquest termini.

“Estem convençuts que és necessari fer passes en aquest sentit”, ha afirmat el regidor, que ha advertit l’oposició que sense aquesta taxa no es podrà finançar la nova contracta de neteja, que suma més de 30 M €. Segons Eloi Badia, la taxa permet cobrir el 75 % del cost de la recollida de residus. La voluntat del consistori és desenvolupar un reglament que reculli, per exemple, en quins casos es pot bonificar la taxa en funció del que recicli cada llar.

ERC s’alinea amb el govern per salvar la taxa

Badia ho ha explicat en un debat llarg i extens a la Comissió d’Economia sobre aquesta taxa i la polèmica per l’increment del rebut de l’aigua. JxC i el PP han presentat propostes per eliminar la taxa de residus, però no han prosperat. En els dos casos, el govern i ERC hi han votat en contra. Jordi Castellana (ERC) ha admès que vincular-la amb l’aigua “no és la millor manera de fer-ho”, però ha dit que la taxa “és l’eina que ha de permetre arribar al pagament per generació”.

“La taxa no fa res per millorar el reciclatge, és purament recaptatòria”, ha afirmat Elsa Artadi (JxC), que l’ha definit com “un nyap de comuns, PSC i ERC”. Des del PP, Josep Bou ha dit que la taxa de residus no beneficia els que reciclen i “perjudica les famílies nombroses”. Eva Parera (BCN Canvi) ha sentenciat que és una taxa que “desincentiva el reciclatge”.

Ciutadans, per la seva banda, ha fet una altra proposta per reduir la taxa en un 50 % aquest any i buscar una fórmula per al 2021 per deslligar-la del consum d’aigua. La proposició tampoc no ha prosperat, malgrat que ERC s’ha abstingut. Luz Guilarte (Cs) ha dit que la de residus és “una taxa frau” que “penalitza les famílies i no incentiva els que ho fan bé [reciclatge]”.

Lectures estimades d’aigua en 800.000 llars

En el mateix debat, Eloi Badia ha revelat que Aigües de Barcelona va fer lectures estimades del consum d’aigua en 800.000 llars de l’àrea metropolitana, 450.000 de les quals a la ciutat de Barcelona. “És descomunal!”, ha esclatat el regidor, que ha dit que l’impacte en quantitat recaptada “supera els milions d’euros”. En aquest sentit, ha dit que es modificarà el reglament de l’AMB sobre l’aigua per com actuar en situacions excepcionals.

Precisament, a la comissió s’ha aprovat una proposta d’ERC amb aquesta petició i que reclama el retorn íntegre de “l’excés de cobrament” de la tarifa en l’últim rebut.