En els darrers anys, el món casteller està traslladant els valors que l’identifiquen en la lluita contra el masclisme, el racisme i ara també contra l’homofòbia. La Jove de Barcelona es va convertir la temporada passada en la primera colla castellera “gayfriendly” i enguany els Castellers de la Vila de Gràcia també han creat una comissió LGTBI.

La temporada passada, la Jove de Barcelona va participar en la taula LGTBI+ del districte de Sant Andreu, va organitzar una xerrada sobre l’homosexualitat en el món casteller i van alçar un pilar amb motiu del Dia Internacional contra l’Homofòbia. Tota aquesta feina al costat del col·lectiu LGTBI s’ha fet visible a les places amb el mocador “Castells amb orgull”. Toni Caparrós, cap d’imatge de la Jove, afirma que des que el van presentar, a finals de novembre del 2018, fins ara, ja han venut uns 500 mocadors. Per cada mocador venut, la colla ha donat un euro al casal Lambda. “La colla no treu cap benefici del mocador”, afirma Caparrós, “ni hi ha cap element identificatiu de la colla”.

La comissió d’equitat dels Castellers de la Vila de Gràcia aixopluga des d’aquesta temporada una nova branca. A més de l’Àrea Feminista i l’Àrea contra el Racisme, ara n’hi ha una de centrada en temes LGTBI. De moment, la comissió es troba en fase de formació. Miquel Blancafort, membre de la comissió LGTBI dels Castellers de la Vila de Gràcia, explica que un dels primers objectius és tenir recursos per poder atendre aquest col·lectiu en el punt lila que la colla habilita durant la festa major del barri.