El Centre LGTBI de Barcelona ha organitzat un seguit d’activitats gratuïtes al voltant dels 50 anys de la revolta de Stonewall, considerada com el naixement del moviment LGTBI  internacionalment. El programa es troba aplegat sota el lema #BarcelonaStonewall: 50 anys d’orgull i alliberament. L’eix central el vertebra una exposició que porta per títol, “Barcelona-Stonewall: un viatge d’anada i tornada a les primeres manifestacions LGTBI”. L’exposició reuneix 30 instantànies provinents del Centre de Documentació de l’LGBT Community Centre de la ciutat de Nova York, l’Arxiu Municipal de Barcelona i la col·lecció de Colita.

Stonewall en imatges

A través d’aquestes fotografies, l’exposició mostra les primeres manifestacions que es van començar a organitzar a la ciutat de Nova York, un any després de la batuda policial que es va fer a l’Stonnewall Inn, el bar gai per excel·lència de la nit del Greenvich Village, el 28 de juny del 1968. Lesbianes, homosexuals, “drag-queens” i transsexuals, van fer front, per primera vegada, als policies que feien batudes indiscriminades als locals d’ambient de la comunitat.

La mostra també inclou algunes imatges de la històrica manifestació de la Rambla de l’any 1977, a partir del material històric conservat al Centre de Documentació Armand de Fluvià i al Centre de Documentació de Ca la Dona. En la mostra fotogràfica es contextualitza l’ambient polític i social en què va tenir lloc la manifestació barcelonina i estableix un paral·lelisme amb el cas novaiorquès.  En l’exposició també es vol fer palès com Barcelona i Nova York han estat històricament referents de la lluita pels drets civils.

“Barcelona-Stonewall: un viatge d’anada i tornada a les primeres manifestacions LGTBI” es pot visitar fins al 31 d’octubre i és el primer projecte internacional del centre, que va obrir portes a primers d’any. També es tracta d’una clara mostra que el centre vol establir relacions i col·laboracions amb altres espais LGTBI del món.

Cinema i literatura

La plataforma Filmin ha facilitat una selecció de pel·lícules que reflexionen i recullen diferents aproximacions a l’evolució del moviment LGTBI des d’una perspectiva històrica, artística, activista o social. En la selecció es poden veure documentals com ‘Vito’ (10 de juliol, 18.30 h), la història de l’activista, Vito Russo, present a la revolta de Stonewall. Tancarà el cicle ‘I hate New York’, del cineasta barceloní Gustavo Sánchez, que presentarà al Centre LGTBI aquest documental sobre quatre artistes transgènere de la ciutat dels gratacels. 

L’escriptor Sebastià Portell dinamitzarà un Club de Lectura en què proposarà la relectura del conflicte de Stonewall des de diferents llibres que connecten la revolta dels Estats Units amb la resta de moviments LGTBI.

Un altre de les activitats que es podran fer són un seguit de rutes LGTBI per Barcelona, com La Barcelona Trans.  Totes les propostes estan recollides en el web del centre.