Exterior del MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya no obrirà les portes aquest dijous. El motiu del tancament és la convocatòria d’un sopar per part del Consorci de la Zona Franca que comptarà amb la presència del rei Felip VI i que se celebra coincidint amb el Saló Internacional de la Logística a la Fira de Barcelona. El requeriment l’ha fet arribar la Delegació del Govern espanyol i obliga l’equipament, que és de titularitat pública, a tancar totes les sales al públic “per motius de seguretat”. Fonts del museu expliquen que el Consorci ha llogat en ocasions anteriors l’espai del museu reservat per a aquest tipus d’esdeveniments, la Sala Oval, però que això no ha comportat en cap cas el tancament de la totalitat de l’equipament. El museu quantifica en 3.000 els visitants que no podran accedir al museu i explica també que han hagut de cancel·lar 11 grups reservats prèviament.

El museu ha fet públic el contingut del requeriment, una nota breu que diu el següent: “Realitzada una reunió de coordinació, en matèria de seguretat, amb motiu de la visita de S. M. el rei a Catalunya per presidir el sopar de gala de la Nit de la Logística i la cerimònia de lliurament dels Premis SIL, i fet l’anàlisi de riscos per part dels cossos policials, s’ha acordat requerir a la direcció del Museu Nacional d’Art de Catalunya perquè les instal·lacions del citat museu romanguin tancades durant la jornada del 27 de juny de 2019”.

No és la primera vegada que passa

Les mateixes fonts apunten que no és la primera vegada que passa. Durant la celebració del MWC d’aquest 2019 la Delegació del Govern va fer servir el mateix procediment per obligar el museu a tancar portes per acollir també un esdeveniment que comptava amb la presència del monarca.

Al marge de les dues visites del rei Felip VI, el MNAC també va haver de tancar l’any 2013 per acollir el casament de la neboda del magnat indi de l’acer Lakshmi Mittal. La festa es va celebrar a la Sala Oval de l’edifici però el museu també va tancar tots els espais per acollir la celebració amb prop de 550 convidats. L’aleshores alcalde, Xavier Trias, va mostrar-se d’acord amb el tancament de l’equipament però des de l’oposició li van ploure moltes crítiques.