gala estrelles michelin 2022

La Gala de les Estrelles Michelin 2022 ha donat a conèixer els millors restaurants d’Espanya i Portugal. Entre els nous guardonats hi ha un de Barcelona: l’Atempo, de Jordi Cruz, ubicat a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, que guanya la seva primera estrella a la ciutat. D’altra banda, l’ÀBaC, també de Jordi Cruz, i Lasarte, de Martín Berasategui i Paolo Casagrande, mantenen les tres estrelles cadascun. L’edició d’enguany ha arribat amb un format presencial al Palau de les Arts de València després que l’any passat es va celebrar de manera telemàtica a causa de la pandèmia de la covid.

El xef Quique Dacosta ha estat el coordinador gastronòmic i l’actriu alacantina Ana Milán, la presentadora de la Gala Michelin 2022, una cita de la gastronomia que, per primera vegada, ha mesurat la petjada de carboni que genera. L’any passat, de fet, va ser el primer en què es va premiar als restaurants respectuosos amb el medi ambient amb un nou reconeixement, l’Estrella Verda.

Fora de Barcelona, el Celler de Can Roca també ha mantingut les tres estrelles i, a més, en aquesta edició ha rebut l’estrella verda a la sostenibilitat.

19 restaurants de Barcelona amb estrella Michelin

Actualment, hi ha 19 restaurants amb estrella Michelin a Barcelona, amb un total de 29 guardons. Hi ha dos establiments, l’ÀBaC, de Jordi Cruz, i el Lasarte, de Martín Berasategui, amb tres estrelles, sis amb dues i 11 amb una. L’any anterior, Barcelona va tenir 22 restaurants premiats i, per tant, aquest 2022 n’ha perdut tres.

Concretament, tenint en compte que se n’afegeix un a la llista, desapareixen de la llista tres dels restaurants distingits amb una estrella cada un que Albert Adrià ha tancat a Barcelona: el Tickets, l’Enigma, l’Hoja Santa i el Pakta.

Estrelles Michelin 2022 a Barcelona

ÀBaC (***)

El restaurant ÀBaC, de Jordi Cruz, es manté al podi dels locals amb tres estrelles Michelin. El local de l’avinguda del Tibidabo va aconseguir la màxima distinció fa dos anys. betevé va fer un reportatge de l’ÀBaC.

Lasarte (***)

El Lasarte es va convertir el 2016 en el primer restaurant de Barcelona amb tres estrelles Michelin, una distinció que manté tres anys després. El xef Martín Berasategui ho va definir com “el més gran que et pot passar com a cuiner”.

Cinc Sentits (**)

Des del carrer d’Entença, el restaurant Cinc Sentits aposta per reinterpretar la cuina tradicional catalana amb les mans de Jordi Artal. El xef pretén sorprendre els clients amb “una cadena de sensacions plat rere plat”.

Angle (**)

A banda de l’ÀBaC, Jordi Cruz també té el restaurant Angle a l’Hotel Cram. En aquest espai el xef Alberto Durá aposta per una oferta gastronòmica amb productes de mercat a un preu assequible. Disposa de dos menús degustació i, entre setmana, n’ofereix un de més àgil i assequible.

Cocina Hermanos Torres (**)

El nou restaurant que els germans Torres van obrir a les Corts va aconseguir dues estrelles Michelin el 2019. Els xefs han revalidat les distincions que ja tenien al Dos Cielos, el restaurant que van tancar a l’Hotel Meliá Barcelona Sky.

Enoteca (**)

Paco Pérez, reconegut xef del restaurant Miramar de Llançà, fa 10 anys que està al capdavant de l’Enoteca a l’Hotel Arts. El restaurant té dues estrelles Michelin. Tot un reconeixement a la proposta de cuina mediterrània amb què Paco Pérez reinterpreta la tradició amb tocs actuals.

Moments (**)

La xef Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam porten el timó de Moments, el restaurant de Mandarin Oriental Barcelona. Té dues estrelles Michelin i proposa un menú de plats catalans basats en la tradició però amb un toc modern.

Disfrutar (**)

El restaurant Disfrutar va obrir portes el 2014 al carrer de Villarroel, 163. Al capdavant de la cuina hi ha tres xefs que van treballar a El Bulli: Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Té dues estrelles Michelin i el 2018 va situar-se entre els 20 millors restaurants del món. betevé va entrar dins les cuines del Disfrutar.

Atempo (*)

La cuina del restaurant Atempo, ubicat a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, és una proposta dissenyada per Jordi Cruz i executada per Iñaki Aldrey. Ha estat guardonat per les seves “combinacions arriscades, però amb gran coherència en el sabor”.

Aürt (*)

El restaurant Aürt ha obtingut una estrella Michelin abans de fer un any que es va inaugurar a l’Hotel Hilton Diagonal Mar. Amb una cuina oberta, la interacció entre el xef Artur Martínez i els 15 comensals que hi caben és directa. Martínez defineix la seva proposta com “innovadora i poc convencional”.

Oria (*)

Martín Berasategui, que ja té un tres estrelles a Barcelona amb el Lasarte, n’acumula una més amb l’Oria. Situat també a l’hotel Monument, ofereix cuina mediterrània amb algun gest d’homenatge a la cuina del País Basc.

Alkimia (*)

El restaurant Alkimia va obrir el juny del 2016 al barri de Sant Antoni. El xef és Jordi Vilà i té una estrella Michelin. És un restaurant petit de sis taules on els comensals poden gaudir de propostes a base de productes de qualitat cuinats amb tècniques molt depurades.

Dos Palillos (*)

Aquest restaurant de cuina asiàtica amb tocs mediterranis es troba al barri del Raval, concretament al carrer d’Elisabets. El seu xef barceloní, Albert Raurich, va idear-ne el concepte mentre treballava a El Bulli.

Hisop (*)

L’Hisop, al passatge de Marimon, a tocar de l’avinguda Diagonal, té una estrella Michelin des del 2010. L’equip d’Oriol Ivern afirma que el seu objectiu és oferir cuina catalana contemporània. Per això, els seus plats són receptes tradicionals amb tocs creatius.

Hofmann (*)

La filosofia del Hofmann és diferent de la dels seus companys guardonats, ja que l’engranatge que el fa possible és una escola d’hostaleria i els alumnes. La seva creadora, la cuinera Mey Hofmann, va obtenir l’estrella fa 14 anys.

Koy Shunka (*)

Tota una institució en el menjar japonès. Dins les parets del Koy Shunka s’hi barreja una primera matèria excel·lent amb la millor tècnica japonesa. El trobareu al Gòtic.

Via Venetto (*)

Clàssic dels clàssics, Via Venetto va celebrar els 50 anys a Barcelona el 2017. És el restaurant que acumula més temps conservant una Michelin. El nucli familiar que du les regnes, els Monje, tenen cura especialment del celler.

Xerta (*)

Ubicat dins l’Hotel Ohla Eixample, els fogons del Xerta s’inspiren en les Terres de l’Ebre per fer cuina d’autor. El xef Fran López, quarta generació de restauradors, prioritza el producte i el mercat amb tocs d’innovació.

Caelis (*)

Des de la via Laietana, el Caelis ofereix una gastronomia d’arrels franceses com ho és el seu xef, Romain Fornell. L’any 2017 es va traslladar a l’Hotel Ohla Barcelona. El canvi d’ubicació va marcar una etapa nova en la seva proposta culinària, que va esdevenir menys clàssica.