Barcelona ha afegit un restaurant més al podi d’establiments amb dues estrelles. El Cinc Sentits, que l’any passat va recuperar la primera estrella, aquest any ha sumat la segona i s’afegeix als cinc restaurants que tenen doble distinció a la nostra ciutat: Angle, Cocina Hermanos Torres, Enoteca, Moments i Disfrutar. El Cinc Sentits es troba al número 60 del carrer d’Entença, a la Nova Esquerra de l’Eixample, i el xef és Jordi Artal.

El xef va assabentar-se de la distinció enmig d’una connexió en directe amb els presentadors de la gala, Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz. Ell i els altres dos restaurants que també van aconseguir la segona estrella van rebre la notícia amb sorpresa i entre crits d’alegria acompanyats per tot l’equip de cuina i sala.

Actualment a Barcelona hi ha també 15 restaurants amb una estrella, i només dos restaurants que han aconseguit la triple estrella: l’ÀBaC, de Jordi Cruz, que les ha revalidades a la guia del 2021, i el Lasarte, de Martín Berasategui i Paolo Casagrande, que també manté la distinció màxima.

Gala virtual per la pandèmia

La pandèmia de la covid-19 ha impedit l’habitual cerimònia amb el posterior sopar de gala per presentar la Guia Michelin 2021 per a Espanya i Portugal. La gala s’ha celebrat en format 100 % virtual des de la seu de la Real Casa de Correos de Madrid, situada a la plaça del Sol.

Precisament perquè s’ha celebrat a Madrid la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha intervingut a l’inici de la gala amb un discurs en què ha presumit del fet que bars i restaurants de Madrid no han tancat excepte durant les setmanes de confinament total: “Hem apostat per fer de bars i restaurants espais segurs i hem aconseguit el que a Europa es coneix com el miracle de Madrid”, ha assegurat. Ayuso ha insistit que tot i la pandèmia “la vida ha de continuar; necessitàvem l’alegria, la llibertat i l’espontaneïtat de tenir bars i restaurants oberts”.

Reconeixement a la sostenibilitat

I una de les novetats d’aquest any és la distinció Estrella Verda que distingeix els restaurants amb una sensibilitat especial per la sostenibilitat. En aquesta categoria s’ha distingit el restaurant barceloní Cocina Hermanos Torres.

També s’ha reconegut en aquesta categoria el restaurant Lluerna, de Santa Coloma de Gramenet, el Somiatruites d’Igualada i Les Cols, d’Olot.

Inspecció rigorosa tot i la pandèmia

En aquest any atípic la inspecció dels restaurants ha acabat més tard. Habitualment la guia es tanca a l’agost però aquest any el procés s’ha allargat fins a l’octubre. Tot i així s’ha actuat “amb la mateixa rigorositat de sempre. Les estrelles tenen el mateix valor”, explica a betevé Ángel Pardo, responsable de relacions exteriors i comunicació de la Guia Michelin.

Un any de tancaments i restriccions

Amb la pandèmia el 2020 ha estat un any complicat per a la restauració. Els establiments han encadenat mesos de tancament amb fases de reobertura sota estrictes limitacions d’aforament i horaris.

Tot plegat ha provocat que diversos restaurants amb estrella hagin optat per esperar a obrir portes. És el cas del cuiner del Dos Palillos, amb una estrella Michelin, Albert Raurich, que lamenta que el seu establiment insígnia fa nou mesos que està tancat. Ell i altres xefs amb estrella diuen sentir-se abandonats i oblidats per les administracions.

La presentació de la Guia Michelin 2021, però, ha suposat un parèntesi d’optimisme i un crit a l’esperança perquè ara toca recuperar-se i mirar endavant per aconseguir que la propera gala es pugui fer amb normalitat.