La novena edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents, ja està en marxa. Durant tres dies s’aborden els reptes i problemes que afronten les grans ciutats. El lema de la trobada és “Cities made of dreams” i vol posar de manifest que, després de gairebé una dècada impulsant el concepte de ciutat intel·ligent, aquest somni és ja una realitat.

Segons el director de l’Smart City Export World Congress, Ugo Valenti, “la promesa de la ciutat intel·ligent que vam plantejar en l’edició del 2011 és una realitat”. Valenti ha posat exemples com gestionar tràmits municipals, validar l’aparcament amb el mòbil o cotxes que circulen sense conductor, que fa uns anys semblaven ciència-ficció i ara s’han normalitzat. Per això, ha dit, “tenim l’oportunitat i el deure de desenvolupar més projectes”.

Edició amb xifres de rècord

L’esdeveniment, que organitza Fira de Barcelona al recinte de Gran Via, assoleix en aquesta edició xifres rècord d’empreses participants i també de superfície expositiva. Hi ha un miler d’expositors, 700 ciutats convidades i un creixement del 15 % en l’espai expositiu. Els organitzadors estimen que l’impacte econòmic és d’uns 90 milions d’euros.

Cinc eixos temàtics

El programa del congrés s’estructura en cinc eixos temàtics: transformació digital, medi ambient urbà, mobilitat, governança i finances i, finalment, ciutats inclusives. Entre els ponents figuren personalitats i experts com Shira Rubinoff, experta en ciberseguretat; Laura Tenenbaum, científica especialitzada en el canvi climàtic, o Jeff Merritt, director de la internet de les coses, robòtica i “smart cities” del Fòrum Econòmic Mundial.

La celebració de la Smart City Expo erigeix Barcelona en capital de les ciutats intel·ligents i la transformació urbana. Amb motiu d’aquest esdeveniment, la ciutat també va acollir en dies previs la Smart City Week amb una cinquantena d’activitats perquè la ciutadania conegui com la tecnologia transforma els municipis. Aquest dilluns també es va fer una prova pilot amb ulleres de realitat augmentada amb la tecnologia 5G per descobrir el futur del turisme.

A la fira hi ha l’oportunitat de provar nous vehicles. Hi ha un circuit interior perquè els visitants provin els vehicles de micromobilitat elèctrica com els patinets i les bicicletes. També hi ha un espai a l’exterior on es faran desmostracions amb els vehicles autònoms de les empreses expositores.