Les expectatives de participació s’han confirmat i el Fòrum Gastronòmic es prepara per viure una edició de rècord a Barcelona del 18 al 20 de novembre. Cuiners, sommeliers, pastissers, artesans i altres professionals del sector de l’alimentació oferiran sessions temàtiques i presentacions de productes als escenaris del saló. Han confirmat assistència fins a 30 grans xefs de renom com Carme Ruscalleda, Paco Pérez i Jordi Cruz, i figures de la gastronomia internacional com Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca) i Stephanie Audet (LOV, Mont-real).

Hi haurà propostes especialitzades com el Fòrum Vi, que acollirà les ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors; el Fòrum Dolç, un espai de divulgació que tindrà com a eixos la pastisseria, la gelateria i el món del pa; i el Fòrum Empresa, una jornada destinada a la gestió empresarial i hotelera.

Premis a la innovació i als cuiners emergents

Els premis també ocuparan un lloc destacat. Es lliuraran tres guardons: Cuiner 2019, que distingirà la feina de cuiners emergents que fan ús de productes de proximitat, els Premis Josep Mercader i l’InnoFòrum, que premiarà la innovació en gastronomia des de diferents categories.

La restauració que es fa a Barcelona tindrà un espai destacat ja que el xef David Rustarazo, del restaurant Nairod, és un dels cinc aspirants a Cuiner 2019. Competirà amb Zhou Mengxiu (Somiatruites, Igualada), Isaac Monzó (Cal Trumfo, La Torre d’Oristà), Sergi Ortiz (L’Antic Forn, Cervera) i Pere Venturós (Terra, Berga). El guanyador s’escollirà per votació popular en línia, complementada per un comitè d’experts format per periodistes especialitzats en gastronomia, gastrònoms i professionals del sector.

L’oferta de concursos en directe es completarà amb els Asian Culinary Awards Udon; el IV Campionat d’Espanya de Panettone, que organitza el Gremi de Pastisseria de Barcelona; la final de The Best Dessert, que organitza Espai Sucre; i la gran final del Plat Favorit dels Catalans, un certamen que organitza la revista ‘Cuina’ i el Grup Sapiens.

Premis per als experts en vins

L’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) organitza el concurs Millor sommelier de Catalunya, un guardó que té com a objectiu promoure el coneixement de la professió de sommelier i el món del vi i la gastronomia. Una dotzena de participants s’enfrontaran el dilluns 18 de novembre a diversos desafiaments, entre els quals una cata a cegues. El vencedor es coneixerà durant la Nit dels Sommeliers que es farà a l’hotel Casa Fuster amb un menú dissenyat per Marc Ribas inspirat en la cuina burgesa tradicional catalana.

Un saló en expansió

Impulsat per l’aliança amb Fira de Barcelona, serà l’edició més gran celebrada fins ara. La superfície expositiva creixerà un 100 % respecte a la darrera edició que es va fer a Barcelona el 2016. Aquesta vegada s’aproparà als 6.000 m² nets al Pavelló 8 del recinte firal de Montjuïc. S’espera la participació de més de 200 empreses expositores, petits productors i un espai dedicat a Catalunya amb més de 70 empreses artesanes que ofereixen producte de proximitat.