La campanya “Si l’encertes, l’endevines” s’estén a tot Barcelona. Després de l’èxit de les edicions passades a Sant Andreu, aquest concurs arriba també a Nou Barris, concretament als comerços del passeig de Valldaura.

Els participants han d’endevinar les frases fetes catalanes amagades en les il·lustracions exposades als aparadors dels comerços de l’eix comercial. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre el teixit comercial, l’Escola la Llotja i el Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona. “Volem  fomentar l’ús del català entre la població, entre les persones que passegin pel passeig de Valldaura, d’una manera lúdica –explica Aurora Cupane, dinamitzadora del CNL de Nou Barris-, s’ha de fer com una gimcana i s’ha d’anar passant pels comerços amb cartells que amaguen una frase feta. Cal endevinar-la, posar-la a la butlleta i participar en el concurs”.

Un concurs en què guanya tothom

Entre els objectius de la campanya hi ha la dinamització dels eixos comercials de la ciutat a través de la llengua catalana i l’art de la il·lustració.  Els veïns han d’entrar als establiments per recollir les butlletes de participació i han de visitar una trentena d’aparadors per cercar les il·lustracions. “Alhora que miren els cartells, miren els nostres aparadors —explica Teresa Agües, una de les comerciants del passeig de Valldaura—, ens beneficia a tots perquè ens dóna a conèixer a molta gent del barri, a les famílies.” A banda de promoure l’ús del català en els comerços, es teixeix una relació més familiar entre comerços i clients. “S’obre una porta a una relació diferent i s’estableix una relació divertida, perquè és un joc compartit”, explica Jimena Uribe, una de les participants.

La iniciativa promou també l’art dels joves estudiants de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, els encarregats de dissenyar les 40 il·lustracions diferents que representen les frases fetes catalanes amagades. Aquestes llueixen ara en forma de cartell als comerços de proximitat del passeig fins a l’11 de maig. Per als joves il·lustradors els aparadors dels comerços són una gran galeria per exposar les seves creacions.

Com participar-hi?

En el cas de Nou Barris els aparadors de les botigues del passeig de Valldaura, entre la plaça de la República i l’avinguda de Janeiro, amaguen una trentena de frases fetes en il·lustracions. En els establiments comercials participants trobareu les butlletes de participació. En la butlleta de participació hi ha el número de la il·lustració i el nom i l’adreça del comerç que l’exposa, el procediment de participació i també tots els premis.