L’absència de l’alcaldessa, Ada Colau, ha marcat el debat de candidats a l’alcaldia organitzat per Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç. La cita, poques setmanes abans de les eleccions municipals 2019, ha posat fi al cicle Esmorzar amb el Comerç. Colau ha al·legat motius d’agenda per no assistir al debat, i des de BComú van proposar el nom de Jordi Martí, però l’organització no ho va acceptar.

Els comerciants no han convidat la CUP per “falta de relació mútua”. En el debat, a l’auditori Meier del MACBA, hi havia els candidats Manuel Valls (Valls BCN 2019), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i la número dos de JxC, Elsa Artadi. Una nodrida representació dels eixos comercials de la ciutat i altres sectors econòmics ha seguit el debat, el primer de la precampanya amb més caps de llista.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Eleccions municipals 2019 a Barcelona | Últimes notícies” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La cadira de Colau, buida

Debat de candidats amb comerciants

La cadira on Ada Colau havia de seure no s’ha apartat de l’escenari. En les primeres intervencions, els candidats han criticat l’absència de l’alcaldessa. “Em sap molt greu que el comerç i l’empresa sigui denostada per l’alcaldessa”, ha dit Josep Bou. Jaume Collboni ha lamentat la cadira buida i ha dit que “el sector mereix respecte”. “El comerç ha estat molt perjudicat aquests quatre anys”, ha afegit Manuel Valls.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Consulta tots els candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Tensió pel “top manta”

La venda a la manta ha centrat bona part del debat. “S’ha descontrolat perquè Colau s’ha posat de perfil”, ha dit Elsa Artadi, que defensa un protocol interadministratiu, revisar la Llei d’estrangeria que la Guàrdia Urbana “lideri”. Manuel Valls ha dit que “en tres mesos” pot acabar amb el “top manta” amb una “acció contundent” de la Guàrdia Urbana, la resta de cossos policials i Estrangeria.

“Llei i ordre, la recepta de la dreta”, ha replicat Ernest Maragall a Valls, que ha acusat de ser “expert en expulsions”. El candidat d’ERC ha dit que és un error veure la venda a la manta com un problema de seguretat. “Em dirà que sóc de dretes, però sóc pragmàtic”, ha afirmat Josep Bou, que ha defensat “desallotjar els carrers d’aquesta gent que els ocupa sense permís”.

debat candidats alcaldia

Jaume Collboni (PSC) ha afirmat que l’alcaldessa ha actuat “amb complexos” i s’ha compromès a fer un pacte per la seguretat i el civisme en els primers 100 dies de govern. El socialista ha recriminat als alcaldables de JxC i ERC, que governen a la Generalitat, que no es comprometin a augmentar el nombre de mossos a Barcelona. Artadi i Maragall han criticat la falta de finançament de la Generalitat per part de l’Estat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de les eleccions municipals del 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/quan-son-les-eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En acabar el debat s’han fet públiques les prediccions que cada candidat havia fet durant les trobades amb les dues associacions de comerciants. Tots els alcaldables es veuen guanyadors, excepte Josep Bou (PP).

La CUP respon via Twitter

La candidata de la CUP Capgirem Barcelona, Anna Saliente, ha respost en dues piulades a Twitter la negativa de les associacions comercials a convidar-la la debat. “Ens interessa el comerç i el defensem”, ha dit Saliente, que ha remarcat la necessitat de mantenir el “petit comerç” i no les franquícies que volen “precaritzar les condicions laborals”.

tuit Anna Saliente debat