Un any més, Nou Barris se suma a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física. Ho ha fet un dia abans, però, per poder fer una activitat conjunta amb tots els usuaris dels Centres d’Atenció Primària del districte (Rio de Janeiro, Turó, CIS Cotxeres, Guineueta, Ciutat Meridiana, Roquetes-Canteres i Chafarinas) a la plaça Major de Nou Barris. Allà centenars d’usuaris i personal sanitari han participat d’un taller de txikung a càrrec de l’Activa’t als Parcs, un programa que també promou la pràctica d’exercici moderat a l’aire lliure.

Segona experiència

Aquest és el segon any que els CAP sumen esforços per promoure l’activitat física. L’objectiu és donar a conèixer les activitats que duen a terme al districte com les caminades que s’organitzen des dels CAP, els tallers de txikung de Activa’t als Parcs, i moltes altres iniciatives que tenen l’exercici com a eina que millora la salut física i emocional. “Molta gent ens estava mirant mentre estàvem fent salut, doncs a veure si anem sumant gent per fer activitats, —afirma Esther Flaquer, consellera de salut del districte de Nou Barris—, obtens dos objectius: salut física i salut emocional, perquè em moc i em relaciono amb altres persones.”

Participants actius

Molts participants formen ja part de grups de caminaires, escoles de salut i altres iniciatives que promouen la pràctica d’exercici com a eina per a millorar la salut i treballar les relacions socials. “Hi ha gent que té sucre o una mica de colesterol, gent derivada del CAP, per tant van controlats, i pensa que baixa molt, moltíssim. Es mediquen menys i ho noten. Les Roquetes és un barri que fa pujades i la gent diu que és molt més àgil” diu Puri Cea, una de les participants de la jornada i que pertany al grup de caminants del CAP Roquetes-Canteres. 30 minuts diaris d’activitat física en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents, contribueixen a millorar la salut i la qualitat de vida, i ajuden a evitar trastorns crònics com la hipertensió, diabetis o dolors musculars, i malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment. A més, fer exercici físic també millora la salut mental.

L’efemèride

El Dia Mundial de l’Activitat Física es va instaurar el 6 d’abril del 2002 per l’Organització Mundial de la Salut  amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre l’epidèmia del sedentarisme i promoure l’activitat física com un element essencial per a la salut i el benestar de les persones.