L’esport català s’ha manifestat per reclamar que la Generalitat de Catalunya destini l’1 % del pressupost del govern per a la pràctica esportiva. En un acte convocat per la UFEC (Unió de Federació Esportives de Catalunya), les entitats manifesten que malgrat que la Generalitat els doni els mateixos diners que l’any passat, caldrà assumir les despeses aprovades i no atorgades durant el 2019, motiu pel qual l’esport tindrà una retallada superior al 40 % per al 2020.

Més del 70 % de retallades en 10 anys

Des de fa 10 anys els sector de l’esport català ha tingut, segons la UFEC, retallades de més del 70 %, cosa que ha afectat el sector, “especialment les entitats sense ànim de lucre“. Davant d’una nova retallada la institució i d’altres representats han sortit al carrer a reclamar una millora pressupostària en el sector esportiu. Aquesta ha estat la primera acció reivindicativa de la institució en espera d’una resposta per part del govern.

El president de les federacions esportives catalanes, Gerard Esteva ha destacat que aquesta protesta ha estat per ensenyar “una targeta groga al govern català com un primer senyal d’advertència si no rectifica la voluntat pressupostària de menysprear l’esport sistemàticament”.

En el marc europeu, els països inverteixen  una mitjana de 200 euros per habitant en l’esport, mentre que a Catalunya només són 8,4 euros per habitant. A més, la comunitat catalana ocupa l’últim lloc en la classificació de polítiques públiques europees. Aquestes xifres la situen a com una de les comunitats que inverteix menys en l’esport. 

Diners invertits en esport, a Europa (UFEC)
Foto: @ufec

Una possible vaga general de l’esport

Gerard Esteve, president de la UEFC, ha deixat entreveure que si la situació no canvia una de les mesures que poden prendre és fer una vaga general i parar totes les activitats esportives de Catalunya.

Manifest Salvem l’esport! Volem l’1 %

En l’acte, els assistents han llegit un manifest en què reclamen diversos punts vitals perquè l’esport mantingui la importància que li correspon. En total són sets punts bàsics que resumeixen clarament la reclamació de la UFEC al govern de la Generalitat. El text és el següent:

Avui diem PROU. Diem que VOLEM L’1 % dels pressupostos de la Generalitat. Avui manifestem que:

  • VOLEM L’1 % perquè Catalunya està a la cua d’Europa en polítiques públiques
    esportives i les nostres entitats en pateixen les conseqüències i són condemnades a la precarietat permanent. La majoria de països europeus hi inverteixen una mitjana de 200 euros per habitant mentre que a Catalunya, només 8,14.
  • VOLEM L’1 % perquè l’esport és salut. Les persones que fan esport costen menys diners a la sanitat pública que les que són sedentàries, una mitjana de 350 euros menys que les que no en practiquen, i una societat més esportiva també és una societat més sana i feliç.
  • VOLEM L’1 % perquè l’esport és benestar social. Les polítiques d’integració en l’esport són la millor manera d’integrar els nouvinguts i trencar barreres, sense l’esport no tindrem una societat cohesionada i vertebrada transversalment.
  • VOLEM L’1 % perquè l’esport és cohesió social. Els valors de l’esport en infants en edat escolar i joves són molt importants. Si hi ha MÉS esport, hi haurà MÉS educació i MÉS valors per una societat millor.
  • VOLEM L’1 % perquè l’esport és projecció internacional. Estem perdent competicions, practicants, esportistes i tècnics d’alt nivell. No ens podem permetre perdre competitivitat a l’estat i en l’àmbit internacional, estem eliminant oportunitats a una generació sencera i és inadmissible.
  • VOLEM L’1 % perquè l’esport és economia. L’esport català representa un 2,1 % del PIB català, més de 8000 empreses estan vinculades a l’esport i dona feina directa a prop de 80.000 persones. Mereix un finançament just, digne i permanent. I també el reconeixement de la seva funció com a quart pilar de l’estat del benestar.
  • VOLEM L’1 % per fer accessible la pràctica de l’esport a tothom. Tenim més de 12.500 clubs sense ànim de lucre, 71 federacions esportives, entitats universitàries, més de 700.000 federats i 3, 5 milions de catalans associats als nostres clubs, cal que el govern els doni suport i no els giri l’esquena. Avui donem el tret de sortida a un seguit de reivindicacions que continuaran fins que s’escoltin les nostres demandes! Fem de Catalunya un país realment modern i homologable a Europa.

SALVEM L’ESPORT! VOLEM L’1 %