El Campionat d’Espanya de natació de piscina curta servia per fer les mínimes per participar als Europeus de Glasgow, que es disputaran del 4 al 8 de desembre. Cinc nedadors del CN Sant Andreu les van aconseguir, però no aniran a Escòcia. El motiu: una setmana després han de fer les mínimes per poder ser als Jocs Olímpics de Tòquio.

Deixen Glasgow, pensant en Tòquio

En la natació, com en molts altres esports, les principals cites per a un esportista són, per aquest ordre, uns jocs olímpics, un mundial i un europeu. Els nedadors catalans que han disputat els campionats d’Espanya tenen com a pròxima cita els Europeus de Glasgow.

Lidón Muñoz no anirà als Europeus de natació
© Arnaldo García

Però els esportistes i tècnics del CN Sant Andreu classificats per a l’esdeveniment han decidit renunciar-hi. Una setmana després dels Europeus poden fer les mínimes, a la Swim Cup Armsterdam, per poder anar als Jocs Olímpics de Tòquio. El poc temps de marge i el fet que siguin distàncies diferents (piscina de 25 a Escòcia i 50 a Holanda) han estat dos dels grans motius per no anar als Europeus.

Les valoracions de Jordi Jou

La gran decisió de no participar als Europeu de Glasgow l’han presa els tècnics del Sant Andreu, amb Jordi Jou al capdavant, juntament amb els nedadors i els responsables de la Federació Espanyola. Per Jou, aconseguir mínimes per als Jocs Olímpics “ens permetria afrontar a nosaltres i als nedadors els pròxims vuit mesos amb més tranquil·litat“. Segons l’entrenador d’Olot, no haver d’esperar a l’Open d’Espanya (que es farà a l’abril) o els Europeus de Budapest, que es disputaran tres mesos abans dels jocs, “ens traurà molta pressió i ens ajudarà a preparar la cita de Tòquio”.

Equip masculí CN Sant Andreu no anirà Europeus
© Arnaldo García

Jou també destaca el fet que els Europeus de Glasgow són en piscina curta (25 metres) i l’Armsterdam Cup es farà a 50 metres, “per tant, cal fer el doble de viratges. Un fet que no ens ajuda en proves de mitja distància”.

Els nedadors hi estan d’acord

Els nedadors del club, com Lidón Muñoz, guanyadora de 10 medalles i cinc rècords estatals als Campionats d’Espanya, afirmen que la decisió ha estat consensuada per totes les parts i consideren que “renunciar a Glasgow ens ajudarà molt més a preparar les mínimes que hem de fer per a Tòquio”. A més de Muñoz, a Escòcia no hi seran Jessica Vall, Africa Zamorano, Albert Escrits i Joanllu Pons, que també van fer mínima per als Europeus de piscina curta.

Això sí, malgrat que a la Swim Cup Armsterdam els nedadors facin les mínimes per als Jocs Olímpics de Tòquio la seva situació serà la de preseleccionats, ja que podrien perdre la plaça si les marques fetes a Holanda són superades per altres nedadors a l’Open de Sabadell o a l’Europeu de Budapest.