El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha emès un informe en què avala que els Pirineus i Barcelona, de la mà de la Generalitat, presentin una precandidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. En l’informe, el COI sosté que “Catalunya està preparada per acollir uns jocs d’hivern” perquè té les infraestructures necessàries. Una delegació d’aquest organisme va visitar al setembre Barcelona i diversos punts dels Pirineus per veure de primera mà quines instal·lacions hi ha disponibles.

En una entrevista telefònica amb betevé, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha explicat que en l’informe, que ha elaborat el consultor Gilbert Felli, es remarca que el projecte català encaixa dins dels nous criteris que fixa el COI de sostenibilitat ambiental (adaptar-se a les instal·lacions existents) i econòmica (no fer grans despeses).

Una precandidatura amb molt de potencial

L’informe s’ha presentat durant la celebració dels Jocs Olímpics de la Joventut, que s’estan disputant a Buenos Aires, l’Argentina. Figueras i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, han destacat el gran potencial que tenen tant la ciutat de Barcelona com el Pirineu per poder acollir uns jocs olímpics d’hivern.

Un cop rebut l’aval del COI, el pas següent ara és formalitzar aquesta precandidatura. Gerard Figueras assegura que ara el que cal explicar és el “com” es farien aquests jocs olímpics, és a dir, fer-ne un estudi de viabilitat. La Generalitat espera tenir en tres mesos un dossier tècnic, que és el pas previ per poder elaborar la precandidatura. Figueras també ha explicat que el COI també n’està parlant amb altres ciutats dels Estats Units i del Japó, i que caldrà veure també quines altres candidatures hi ha a Europa.

L’Ajuntament cedeix el lideratge a la Generalitat

El govern d’Ada Colau diu que està en espera de poder parlar amb la resta d’administracions implicades, però insisteix que el projecte de la candidatura olímpica el lidera la Generalitat. El consistori també recorda que la comissió d’estudi municipal ja va concloure que aquest projecte suposava “una implicació molt exigent” de l’Ajuntament en una època en què les ciutats ja no s’han de posar al servei dels grans esdeveniments.

Els Jocs Olímpics d’Hivern, una història molt viva

El periple de Barcelona per ser seu d’uns jocs d’hivern, conjuntament, amb diverses poblacions i estacions d’esquí del Pirineu, ha estat un fet recorrent en els últims anys, i ha tingut constants alts i baixos. El primer anunci sobre la intenció de fer uns jocs olímpics durant els mesos d’hivern el va fer el llavors alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l’any 2010.

El substitut d’Hereu a l’alcaldia, Xavier Trias, va assumir el repte de fer els jocs el 2022, tot i no creure-hi en un principi. La candidatura olímpica de Madrid, però, va fer que finalment, s’optés per endarrerir el projecte català fins al 2026.

Amb l’arribada de Barcelona en Comú a l’Ajuntament, Ada Colau va deixar clar que els jocs d’hivern no eren entre les seves prioritats polítiques. Tot i això, es va crear una comissió per estudiar el projecte que, finalment va acabar renunciant a la candidatura. La mateixa comissió va suggerir que fos la Generalitat qui valorés i decidís sobre una possible candidatura de futur. I així ha estat. El govern de Quim Torra va anunciar aquest estiu que recuperava la idea de presentar una candidatura i que començava a treballar amb el COI per fer-los arribar la proposta. Els resultats acaben d’arribar.