En una compareixença conjunta amb representants dels cinc partits que han participat en la comissió d’estudi, Jaume Collboni ha justificat la renúncia al 2026 per “posar atenció a les necessitats de la ciutat”. El líder socialista, que va presidir la comissió, ha dit que, de cara al futur, si Barcelona vol tornar a optar als jocs d’hivern caldrà adaptar-se a les noves directrius del Comitè Olímpic Internacional per fer viable el projecte. El tinent d’alcalde Jaume Asens ha assegurat que la renúncia, de la qual era ferm partidari BComú, “no és una decisió de partit sinó àmpliament compartida”.

La regidora del grup Demòcrata Maite Fandos ha dit que el seu partit apostava pels jocs, però que “tots som conscients que no era el moment oportú pel calendari”. Per presentar candidatura per al 2026 calia tenir llest el projecte aquesta tardor. Des de Cs, Santiago Alonso ha retret al govern municipal que no fixés els jocs d’hivern com a prioritat. La falta de consens en l’executiu ha estat motiu de crítica també de Juanjo Puigcorbé (ERC): “Difícilment es podia impulsar un projecte si Ada Colau i els regidors del govern no hi estaven clarament a favor.”

L’acord a cinc bandes recull que l’Ajuntament mantindrà l’aposta per promocionar els esports d’hivern encara que la ciutat no opti a aquests jocs. En les conclusions de la comissió també se suggereix que la Generalitat lideri una comissió de treball amb els ajuntaments del Pirineu i el de Barcelona, federacions esportives i altres institucions per valorar si, en el futur, convé presentar candidatura. Collboni, de fet, ha remarcat que no s’ha tancat la porta a fer-ho per a l’any 2030. “Això ho decidirà el govern que hi hagi el 2023”, ha afirmat.

El PP hi veu “una pèrdua de temps”

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que les conclusions de la comissió d’estudi dels jocs demostren que “ha estat una pèrdua de temps i de recursos públics”. Pel líder del PP, que com la CUP no ha participat en els debats de la comissió d’estudi, s’hauria d’haver fet una consulta ciutadana per decidir si la candidatura olímpica tenia prou suport.