L’Ajuntament posa en marxa el desmantellament de la Unitat de Suport Policial (USP), coneguda com la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana. Es tracta d’una de les principals propostes del Pla director del cos que l’alcaldessa, Ada Colau, va prometre durant la campanya electoral. Tal com ha avançat ‘La Vanguardia’, l’Ajuntament i els sindicats estan negociant de quina manera es dissoldrà aquesta unitat i es crearà la Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE), que és la que la substituirà.

Aquest canvi d’aquesta unitat arriba gairebé set mesos abans de les eleccions, un retard que el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha atribuït als sindicats que, diu, volien negociar el conveni col·lectiu abans i també al fet que es tracta “d’un canvi estructural”. Recasens ha explicat que l’objectiu és “actualitzar i modernitzar” la USP que continuarà fent tasques de suport d’ordre públic i inclourà funcions relacionades amb el medi ambient i els emergències. “Sembla que és una unitat que està esperant que passi alguna cosa per intervenir. Volem que estigui al carrer”, ha dit el comissionat que vol que sigui una unitat “proactiva i al carrer.”

“Li canvien el nom per justificar-se amb els seus votants”

Per als sindicats policials, es tracta únicament d’un canvi de nom per complir amb la promesa electoral i també per complaure la CUP que ho va posar com a condició per un acord pressupostari. Des de Comissions Obreres, Jordi Gallart explica que les funcions de medi ambient ja les havia assumit aquesta unitat. Per això, critica que “el pretenen fer és que hi torni a ser” i assenyala que “perquè tinguis una funció nova no fa falta dissoldre tota una unitat”.

El sindicat SAPOL, que és el majoritari dins la Guàrdia Urbana, també hi veu un motiu polític. El portaveu Jordi Lima alerta que a la pràctica “la funció és pràcticament la mateixa” i, en aquest sentit, remarca que “el que fan és canviar-li al nom perquè s’han de justificar amb els seus votants”.

Fa 10 dies que Ajuntament i sindicats estan en plena negociació. Els sindicats demanen que es mantinguin les condicions laborals dels agents, però totes dues bandes es mostren prudents a l’hora de donar-ne detalls. Segons els treballadors, tot apunta que hi haurà un procés selectiu per formar-ne part i que la prefectura demanarà més flexibilitat horària. El consistori preveu posar-la en marxa abans que arribin unes altres eleccions.

“El govern de Colau vol fer neteja del personal”

El portaveu de CCOO, Jordi Gallart, va elevar el to de la crítica aquest dilluns al programa Bàsics de betevé. Va dir que, a més de canviar el nom, el govern de Barcelona en Comú “vol fer neteja del personal” de la Unitat de Suport Policial perquè ha explicat que si hi volen formar part hauran de passar unes proves. Per Gallart, “és arbitrari” perquè després els tres anys de mandat de Colau la USP “no ha rebut ni una sola incidència negativa”. També ha qualificat “d’inversemblant” que Colau es plantegi modificar la Unitat a set mesos de les eleccions i ha volgut deixar clar que la Unitat “no la poden dissoldre perquè és la única que té competència per desallotjar edificis municipals”.

Gallart ha recordat el passat activista de l’alcaldessa i en aquest sentit ha dit que entén que “no hi ha una certa estima cap als companys” de la USP. Recorda però en desallotjaments actuen sota un manament judicial.