Segons Figueras, Catalunya està preparada per acollir uns jocs olímpics d’hivern, “un projecte que ve de lluny i té ganes d’engegar”. Precisament, dimarts ha començat un diàleg informal entre la precandidatura catalana i membres del Comitè Olímpic Internacional (el vicepresident del COI, Juan Antonio Samaranch, i el director adjunt , Pere Miró) que han exposat els nous criteris fixats per l’organisme per organitzar jocs i seleccionar territoris.

A la tardor, tècnics de la Generalitat i del Comitè Olímpic Internacional treballaran per elaborar un “programa detallat de com haurien de ser uns jocs d’hivern entre el Pirineu i Barcelona”: es faran taules sectorials per analitzar les infraestructures i també treball sobre el terreny, comarca a comarca, per “explicar arreu del país els objectius de la candidatura”.

Des de l’Ajuntament han valorat molt positivament la iniciativa de la Generalitat de rellançar la candidatura que, assenyalen, ha d’estar liderada pel govern català. Tot i que no veuen viable plantejar el projecte per al 2026, sí que es podrien teixir complicitats de cara al 2030 i, en aquest sentit, destaquen que la candidatura es pot nodrir del coneixement que va sorgir dels debats en les comissions municipals sobre els jocs d’hivern. Les línies vermelles que es van fixar aleshores eren que es tractés d’una candidatura de país descentralitzada, sostenible, amb un teixit ciutadà que hi donés suport i que no suposés un cost afegit per als barcelonins.

El primer anunci el va fer el 2010 l’alcalde Jordi Hereu, però va topar amb el govern de Xavier Trias, que va posposar la candidatura fins al 2026. L’executiu de Colau tampoc no la va mirar amb bons ulls: des de l’inici va deixar clar que no era una prioritat i, el març de 2017, Barcelona va acordar renunciar a la candidatura de 2026 per falta de consens polític. Ara bé, no va descartar fer-los en un futur.

A la trobada hi ha assistit la comissionada d’Esports de l’Ajuntament, Maite Carranza; la diputada d’Esports de la Diputació de Barcelona i anterior regidora, Maite Fandos, així com nombrosos alcaldes i representants de l’àmbit esportiu d’arreu del territori com l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, que ha valorat positivament la reunió.