Postal típicament d'estiu per dir adéu als jocs d'hivern de 2022. Des del litoral barceloní, l'alcalde ha anunciat la renúncia a l'aventura olímpica per posposar-la a 2026. Els contactes d'última hora que Trias ha fet aquesta setmana no han sumat el PP al consens polític. Un requisit que, d'entrada, va posar com a condició per assegurar-se la victòria, primer, en una consulta ciutadana. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo he intentat fer el possible perquè segons quines actituds canviessin. Jo vaig posar una condició: nosaltres no aniríem al 22 si es continuava mantenint aquesta situació de no donar suport al sí a la consulta. Jo crec que és anar-se a estrellar contra una paret i no té sentit". La consulta, doncs, ha estat un dels grans temors de Trias per tirar endavant els jocs del 22. Fins al punt que ell mateix ha reconegut això. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si no m'haguessin demanat una consulta potser encara els haguéssim fet. Si les coses es fan perquè prenguem mal, aquest mal és massa gran perquè es doni". Trias manté que s'ha preparat un bon projecte, però que per guanyar cal també potenciar el Pirineu i preparar atletes. L'alcalde no tem que si els jocs de 2022 es fan a Europa, el 2026 toqui canviar de continent. Diu que el Comitè Olímpic li va desmentir el tòpic, però el va alertar d'un altre. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El que em diu el COI és que aquestes coses no és segur mai que es guanyin a la primera". Amb l'horitzó posat a 2026, doncs, Trias obre ara una nova etapa en què vol explicar bé el projecte, convènce'n la gent i fer entendre al món que Barcelona, ciutat mediterrània, té la neu a només una hora i mitja.

Després d’una setmana evitant pronunciar-s’hi de forma definitiva, l’alcalde ha triat Twitter i una nota de premsa com a mitjans per oficialitzar la renúncia de Barcelona a acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de 2022. Durant els darrers dies, Trias n’ha estat parlant amb els líders de tots els grups municipals, sobretot amb el del PP, Alberto Fernández Díaz, que no ha volgut ni donar suport explícit a la candidatura ni vetar-la. L’alcalde, que dilluns va dir que prendria la decisió aquesta setmana, ha acabat concloent que la manca de consens polític fa inviable que el projecte olímpic d’hivern tiri endavant per a 2022. La data límit per presentar la candidatura era el 14 de novembre vinent.

 

Xavier Trias assegura que, des que a començaments de l’any 2010, amb l’alcalde Jordi Hereu al capdavant, es va llançar la idea d’un jocs d’hivern a Barcelona i els Pirineus, l’oficina tècnica dirigida per Enric Truñó ha construït una candidatura “magnífica, solvent, innovadora, seriosa i sostenible”. Tanmateix, l’alcalde creu que “queda molt camí per recórrer” i es compromet a fer-ho de cara a 2026. En primer lloc, demana el màxim consens entre les forces polítiques del consistori per tirar endavant un projecte “que s’ha de sotmetre a la consulta ciutadana dels barcelonins”, a més de l’avaluació dels membres del COI.

Trias subratlla que cal també el compromís de totes les administracions que hauran de fer front a les inversions necessàries, així com un esforç per aixecar el nivell competitiu dels patinadors i esquiadors del país i explicar al món que Barcelona, al costat dels municipis dels Pirineus, és una ciutat vinculada als esports de neu i gel. Per això, l’alcalde diu que s’ha de treballar per continuar acollint i organitzant proves d’alta competició d’esports d’hivern.

La reacció dels partits de l’oposició no s’ha fet esperar. El líder del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, ha dit que acabar la candidatura olímpica de 2022 amb una nota per a la premsa és una manera “cobarda” i un exemple de pitjor forma de fer política. Martí ha assegurat que Trias “és un alcalde amb por i pànic per liderar.”

El cap del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, per la seva banda, ha dit irònicament que “ha arribat la fi del serial” dels Jocs Olímpics. I ha assegurat que el problema d’organitzar els jocs no ha estat una qüestió de consens, ja que ara hi havia més consens que el 1986, quan Pasqual Maragall va començar a plantejar la candidatura de Barcelona per a les Olimpíades de 1992.

També n’ha parlat Iniciativa per Catalunya. Ricard Gomà, líder del grup a l’Ajuntament, s’ha mostrat satisfet amb la retirada de la cadidatura i ha titllat de “sortida en fals” la candidatura de 2026. Gomà ha demanat que els 120 milions d’euros que s’havien de destinar als jocs s’han d’invertir als barris.