El Camp Nou s’ha convertit des d’aquest dijous en un punt per als assajos de l’estudi del coronavirus liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet. L’estudi pretén provar l’efectivitat d’un tractament preventiu a partir de l’hidroxicloroquina, un fàrmac utilitzat per prevenir la malària.

Un estudi per limitar el contagi

El 16 de març la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses va començar un assaig clínic, encapçalat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, destinat a testar una combinació de fàrmacs que limiti la transmissió del coronavirus. Un estudi que compta amb la col·laboració de l’Hospital Germans Trias, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Institut Català de la Salut, el Departament de Salut, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Laboratoris Rubió i Laboratori Gebro.

camp nou

L’assaig pretén provar l’efectivitat d’un tractament preventiu a partir de l’hidroxicloroquina. Es vol comprovar si aquest medicament impedeix que les persones que han estat en contacte amb una persona infectada desenvolupen la malaltia o ho fan d’una manera més suau.

camp nou

El Camp Nou, punt de recollida

Els participants a l’estudi  es divideixen de manera aleatòria en dues branques: la de tractament i la de control. A les persones que tenen la infecció se’ls fa un seguiment domiciliari, proporcionant si és necessari la medicació. En el cas dels contactes, a qui també s’ha de fer seguiment i administrar-los el fàrmac, se’ls pot oferir atenció domiciliària, però resulta més àgil adreçar-los a un dels punts d’atenció de l’estudi, com és el cas d’aquest situat a les instal·lacions del Camp Nou. Sempre amb cita prèvia amb els investigadors. En aquests punts de recollida s’extreuen les mostres i s’administra la medicació sense que els participants hagin de baixar del cotxe. Així es minimitza el risc de contagi.

camp nou

Per a aquest motiu, el FC Barcelona i la Fundació Barça han ofert les seves instal·lacions per ubicar un d’aquesta punts de recollida. N’hi ha tres més a l’aparcament de l’Hospital Germans Trias, al Club Natació Sabadell i a la benzinera Meroil situada a l’avinguda Meridiana de Barcelona. De totes maneres, per l’espai i les característiques, el que s’ha obert al Camp Nou podrà atendre a un nombre més grans de persones. Recordem que el Barça va posar les instal·lacions a disposició de la Generalitat per ajudar en tot el que fos necessari davant d’aquesta pandèmia del coronavirus.