La Policia Nacional i l’Europol han detingut a Barcelona un pederasta a qui s’acusa d’abusar sexualment d’un nen i compartir el vídeo a fòrums pedòfils de la Dark Web. Segons informa la policia en un comunicat, l’arrestat utilitzava les imatges per accedir a aquests grups, on imposen enviar material de producció pròpia per poder-hi entrar. La crisi provocada pel coronavirus va obligar els experts de la policia a fer un registre remot des de Madrid i assessorar als agents de Barcelona.

La investigació s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració internacional. El primer avís el va donar la policia de Queensland —Austràlia—, que va alertar d’un vídeo de 14 segons, trobat a Bèlgica i França, i que podria tenir l’origen a Espanya. Informaven que les imatges mostraven un abús sobre un nen de tres anys per part d’un adult, tot i que no es distingia el rostre de cap dels dos, ni tampoc s’escoltava cap so o veu rellevant.

L’estat d’alarma va impedir els experts viatjar a Barcelona

Segons el comunicat policial, els investigadors van utilitzar tècniques d’identificació de víctimes i de l’entorn. Amb l’ajuda de l’Europol, els agents van rastrejar la Dark Web i van descobrir que el mateix usuari s’havia registrat en altres fòrums pedòfils i van arribar a una direcció de correu electrònic, que va poder ser rastrejada parcialment. L’anàlisi de les dades els va permetre arribar a una data de naixement i a una ciutat de residència: Barcelona.

La policia explica que els experts de la Unitat Central de Delinqüència van decidir desplaçar-se a Barcelona, però el dia previst per al viatge es va decretar l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. Llavors, es va replantejar l’actuació i es van adequar els mitjans tecnològics perquè els experts poguessin observar telemàticament les actuacions dels agents de la Brigada de Barcelona, que es trobaven al domicili del presumpte pederasta, i poder-los assessorar.

El detingut va ser posat a disposició del jutge, que va decretar l’ingrés a presó.

Diverses entitats van alertar recentment que el confinament per la crisi del coronavirus feia augmentar la possibilitat d’abusos sexuals a menors.